21 Μαΐου 2024

    Ο βασιλικός αστρονόμος υποστηρίζει την ανάγκη για ρομπότ στο διάστημα

    Ο βασιλικός αστρονόμος της Βρετανίας Μάρτιν Ρις θέτει την πρόταση να εκμεταλλευτούμε τη δυνατότητα των ρομπότ και να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους στις διαστημικές αποστολές. Κατά τη γνώμη του, η στέλνοντας ανθρώπους στο διάστημα, χωρίς να εκμεταλλευτούμε πλήρως την τεχνολογία των ρομπότ, σπαταλούμε πολύτιμους πόρους. Πιστεύει ότι οι δισεκατομμυριούχοι και αυτοί που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ταξίδια στο διάστημα θα έπρεπε να αναλάβουν τη χρηματοδότηση τέτοιων αποστολών.

    Ο βασιλικός αστρονόμος, ο τίτλος του οποίου αποτελεί μεγάλη τιμή, είναι υπεύθυνος για να συμβουλεύει τη βρετανική μοναρχική οικογένεια σε θέματα αστρονομίας. Ο Ρις υπογραμμίζει ότι δεν βλέπει την ανάγκη για ανθρώπινες αποστολές στο διάστημα, καθώς τα ρομπότ είναι πλέον ικανά να αναλάβουν αποτελεσματικά τις απαιτούμενες εργασίες. Επίσης, τονίζει ότι οι αποστολές στο διάστημα θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αυτούς που είναι έτοιμοι να αναλάβουν μεγάλες κινδύνους και να πληρώνουν ιδιωτικά για τις αποστολές τους, αντί να ξοδεύονται δημόσιοι πόροι.

    Η παράδοση της Βρετανίας στο διάστημα έχει επικεντρωθεί κυρίως στη διαστημική έρευνα παρά στις ανθρώπινες αποστολές. Ενώ η Έλεν Σάρμαν ήταν η πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης που πήγε στο διάστημα το 1991, στη συνέχεια ο Τιμ Πικ ακολούθησε τα χνάρια της ταξιδεύοντας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Ο Ρις επαινεί τις επιτυχίες του Ίλον Μασκ στην κατασκευή αποτελεσματικών πυραύλων και ηλεκτρονικών αυτοκινήτων, αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτύχει περισσότερα από τις μεγάλες κοινοπραξίες που συνεργάζονται με τη NASA. Οι πολυεπαναχρησιμοποιούμενοι πυραύλοι του Μασκ μειώνουν το κόστος των διαστημικών αποστολών και αυτό το καθιστά πιο προσιτές για ιδιώτες ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν στο διάστημα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα