20 Μαΐου 2024

    Ένας Θησαυρός ασημένιων φυλακτών αποκαλύπτει την παλαιότερη απόδειξη του χριστιανισμού στη Βουλγαρία

    Σε ένα συναρπαστικό αρχαιολογικό εύρημα στη Βουλγαρία αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένα ασημένιο φυλαχτό, που θεωρείται η παλαιότερη απόδειξη του χριστιανισμού στην περιοχή. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο Ντελτούμ Ντεμπέλτ, στην περιοχή του δήμου Σρέντετς στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η ευρήματα αυτά παρέχουν σημαντική κατανόηση για την πρώτη εποχή του χριστιανισμού στην περιοχή.

    Η επιμελήτρια του μουσείου Ντόρα Τοντορόβα ανέφερε ότι το φυλαχτό θα τοποθετηθεί στο μουσείο μετά την αποκατάσταση και ανάλυση της επιγραφής του. Η επιγραφή αυτή αποτελεί καίρια ένδειξη για την σημαντική παρουσία του χριστιανισμού στην περιοχή. Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο οι πρώτοι χριστιανοί προσπαθούσαν να κρύψουν την πίστη τους λόγω της διώξεων που αντιμετωπίζανε. Το φυλαχτό αυτό βρέθηκε τοποθετημένο κοντά στο κεφάλι του θαμένου ατόμου, υποδεικνύοντας τη στενή σχέση του με την χριστιανική πίστη.

    Η ανάλυση και η χρονολόγηση του φυλαχτού πραγματοποιήθηκε από έναν ειδικό στην επιγραφολογία, τον Δρ. Νικολάι Σαράνκοφ. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης του, ο Σαράνκοφ διαπίστωσε ότι η χρονολογία του φυλαχτού το καθιστά το αρχαιότερο χριστιανικό αντικείμενο με αναφορά στον Χριστό που βρέθηκε ποτέ στη Βουλγαρία.

    Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της περιοχής αυτής κατά την πρώτη εποχή του χριστιανισμού και αναθεωρεί την αντίληψή μας για την ιστορία της Βουλγαρίας και της παρουσίας του χριστιανισμού στην περιοχή. Ο θησαυρός ασημένιων φυλακτών είναι ένας μαρτυρία της πίστης και του πολιτισμού που επικρατούσε κατά την εποχή εκείνη, αναδεικνύοντας την αρχαιότητα και την πνευματική κληρονομιά της χώρας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα