18 Μαΐου 2024

    Έξυπνες ιδέες και tips για τα σχολικά γεύματα

    Τα παιδιά έχουν ήδη ξεκινήσει το σχολικό τους πρόγραμμα και οι γονείς έχουν την επιπλέον υποχρέωση να εξασφαλίσουν υγιεινά και θρεπτικά γεύματα για τα παιδιά τους. Η προετοιμασία του σχολικού γεύματος αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς που επιθυμούν να αποφεύγουν τα έτοιμα, ανακατεμένα σνακ και ψάχνουν για υγιεινές και νόστιμες εναλλακτικές. Παρακάτω παρέχουμε γρήγορες διαιτητικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν σε αυτό το θέμα.

    Προετοιμασία του σχολικού γεύματος

    Ένας έξυπνος τρόπος να διασφαλίσετε το υγιεινό γεύμα του παιδιού σας είναι να το προετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα νόστιμο τοστ με τυρί και λαχανικά, να παρασκευάσετε μια αραβική πίτα με αυγό ή κοτόπουλο και να προετοιμάσετε τα φρούτα και τα λαχανικά που θα φάει το παιδί στο σχολείο την επόμενη μέρα. Αυτό θα διευκολύνει την ετοιμασία του γεύματος και θα εξασφαλίσει ότι το παιδί σας θα έχει υγιεινή επιλογή προς κατανάλωση.

    Περιορισμός τυποποιημένων σνακ

    Σημαντικό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση τυποποιημένων σνακ που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και δεν προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί. Αποφεύγετε να έχετε έτοιμα ψωμάκια, χυμούς, μπισκότα, τσιπς κ.λπ. στο σπίτι. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε να μην τοποθετείτε αυτά τα προϊόντα σε περιοχές προσβάσιμες για το παιδί, ώστε να μειώσετε την ανάγκη του να καταναλώνει τέτοιου είδους τρόφιμα.

    Ενίσχυση με λαχανικά

    Για μια πλουσιότερη διατροφή, μπορείτε να περιλαμβάνετε λαχανικά στα γεύματα του παιδιού. Ετοιμάστε σαλάτες ή προσθέστε διάφορα λαχανικά σε πιάτα, όπως κεφτεδάκια λαχανικών, σούπες ή πίτες με λαχανικά. Επίσης, προσφέρετε πολύχρωμες σαλάτες με τα αγαπημένα του λαχανικά συνοδευόμενα από κάποιο τυρί, αυγό ή κοτόπουλο. Έτσι θα διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα έχει θρεπτικά γεύματα και θα τα απολαμβάνει.

    Υγιεινά και εύκολα snacks

    Έχτιστε ένα απόθεμα υγιεινών και εύκολων σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, κομμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών και αποξηραμένα φρούτα. Αυτά τα σνακ μπορούν να έχουν πάντα στην τσάντα τους για μια γρήγορη και εύκολη λύση όταν πεινάνε. Έτσι, θα βοηθήσετε το παιδί σας να καλύψει την πείνα του με υγιεινά τρόφιμα.

    Δημιουργία νέων ευχάριστων γεύσεων

    Συζητήστε με το παιδί σας για τις προτιμήσεις του σε γεύσεις και τρόφιμα. Αυτό είναι ένας καλός τρόπος να δημιουργήσετε μαζί του ένα διαφορετικό και υγιεινό κολατσιό που θα του αρέσει περισσότερο. Μπορείτε να παρασκευάσετε μαζί πρωτότυπα γλυκίσματα, όπως υγιεινά muffins ή pancakes, μπισκότα βρώμης, μπάρες δημητριακών, σπιτικά κέικ, αλμυρές πίτες με κοτόπουλο ή λαχανικά. Με αυτήν την διαδικασία, το παιδί θα ανακαλύψει νέες γεύσεις και θα ενθουσιαστεί για το υγιεινό φαγητό του.

    Γενικά, η προετοιμασία υγιεινών και θρεπτικών σχολικών γευμάτων απαιτεί σωστή οργάνωση και προσοχή. Με αυτές τις έξυπνες ιδέες και tips, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας θα έχει υγιεινή και γευστική επιλογή να απολαύσει κατά τη διάρκεια του σχολικού του προγράμματος.

    Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα