20 Μαΐου 2024

    Διατηρείστε την επαγρύπνησή σας για τα deepfake βίντεο – Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλεια σας στο διαδίκτυο

    Προσοχή στην απειλή των deepfake: Πώς να προστατευτείτε

    Το τελευταίο διάστημα, η αύξηση των deepfake βίντεο στο διαδίκτυο έχει επιφέρει ανησυχία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι deepfake τεχνολογίες επιτρέπουν τη ψηφιακή παραπλάνηση και τη δημιουργία ψευδών βίντεο όπου φαίνεται ότι προφέρονται λόγια από πραγματικά, αναγνωρίσιμα πρόσωπα. Αυτή η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την προώθηση απατηλών διαφημίσεων για επενδυτικά προγράμματα και υποτιθέμενα “θαυματουργά” φάρμακα.

    Οι απατηλές διαφημίσεις αυτές εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα και στις ιστοσελίδες, προσποιούμενες ότι είναι χορηγούμενες από γνωστά πρόσωπα ή πηγές ενημέρωσης. Με τη χρήση deepfake τεχνολογίας, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες να επενδύσουν σε ψευδή επενδυτικά προγράμματα με υψηλές αποδόσεις, καθώς και να αγοράσουν αμφιβόλου ποιότητας και επικίνδυνα φάρμακα.

    Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει έρευνες για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, σε συνεργασία με αστυνομικές αρχές σε άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς όπως η Europol και η Interpol. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι πολίτες να παραμένουν προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

    Για να αποφύγετε να πέσετε θύματα απάτης, προτείνεται να λαμβάνετε υπόψη σας τα εξής:

    – Να είστε επιφυλακτικοί όταν βλέπετε διαφημίσεις επενδυτικών προγραμμάτων που υπόσχονται υψηλές αποδόσεις και όταν εμφανίζονται γνωστά πρόσωπα να συσχετίζονται με αυτά.
    – Μην επενδύετε χρήματα σε υπηρεσίες αν δεν είστε σίγουροι για την αξιοπιστία τους.
    – Να είστε προσεκτικοί όταν λαμβάνετε τηλεφωνήματα ή emails από επενδυτικές εταιρείες στο εξωτερικό.
    – Να αναζητάτε πληροφορίες για την αξιοπιστία των εταιρειών πριν προβείτε σε οποιαδήποτε συναλλαγή.
    – Να ζητάτε τους όρους και προϋποθέσεις πριν προβείτε σε οποιαδήποτε συναλλαγή.
    – Να ελέγχετε εάν η εταιρία έχει άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή την Τράπεζα της Ελλάδος.
    – Να ανατρέχετε στη λίστα προειδοποιήσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το επενδυτικό κοινό.
    – Να είστε επιφυλακτικοί αν η προσφορά φαίνεται υπερβολικά καλή για να είναι αληθινή. Σκεφτόμαστε δύο φορές πριν κάνουμε κλικ.
    – Επικοινωνήστε με την Αστυνομία αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης.

    Όσον αφορά τα φάρμακα, η διακίνηση και πώλησή τους μέσω διαδικτύου απαγορεύεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων μέσω διαδικτύου αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, καθώς πολλά από αυτά είναι πλαστά, νοθευμένα και αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους της διαδικτυακής αγοράς φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.

    Τέλος, θυμίζουμε στους πολίτες ότι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να αναφέρουν περιπτώσεις απάτης ή να παράσχουν πληροφορίες για παράνομες δραστηριότητες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα