20 Μαΐου 2024

    Εντολή “Κάτσε”: Πώς να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται, βήμα προς βήμα

    Η εντολή “κάτσε” είναι συνήθως μία από τις πρώτες εντολές που διδάσκουν οι άνθρωποι στα σκυλιά τους. Αυτή σας βοηθάει να κάνετε το ζώο σας να μείνει ακίνητο όταν το χρειάζεστε. Η εντολή αυτή είναι η βάση για επόμενες εντολές όπως “μείνε” και “ξάπλωσε”.

    Για να μάθετε τον σκύλο σας να κάθεται, θα χρειαστείτε κάποια προετοιμασία και χρόνο. Επιλέξτε ένα ασφαλές δωμάτιο χωρίς περισπασμούς και θορύβους. Επίσης, εξοπλιστείτε με λιχουδιές για ανταμοιβή και ξεκινήστε την εξάσκηση.

    Για να διδάξετε τον σκύλο να κάθεται, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

    Βήμα 1: Κρατήστε μια λιχουδιά μπροστά από τη μύτη του σκύλου

    Όταν ο σκύλος σας είναι όρθιος, κρατήστε μια νόστιμη λιχουδιά μπροστά από τη μύτη του. Αυτό θα τραβήξει την προσοχή του και θα τον κάνει να σηκώσει το κεφάλι του.

    Βήμα 2: Ανυψώστε τη λιχουδιά πάνω από τη μύτη του σκύλου

    Αφού τραβήξετε την προσοχή του σκύλου, ανυψώστε αργά τη λιχουδιά πάνω από τη μύτη του, έτσι ώστε να μην μπορεί να την πάρει. Αυτό θα καταναγκάσει τον σκύλο να σηκώσει το κεφάλι του περισσότερο, και το πισινό του θα κατέβει αυτόματα σε καθιστή θέση.

    Βήμα 3: Ανταμείψτε τον σκύλο όταν καθίσει

    Όταν ο πισινός του σκύλου αγγίξει το πάτωμα, ανταμείψτε τον αμέσως με τη λιχουδιά και πολλούς επαίνους. Επαναλάβετε αυτό το βήμα αρκετές φορές, ώστε ο σκύλος να μάθει τη συνδοιασμένη ενέργεια με τη λέξη “κάτσε”.

    Βήμα 4: Επαναλάβετε την άσκηση

    Συνεχίστε να εξασκείτε τον σκύλο σας, αυξάνοντας σταδιακά το χρονικό διάστημα που κρατά τη θέση του καθισμένος. Εντατικοποιήστε τις αμοιβές με περισσότερες λιχουδιές καθώς διατηρεί τη θέση του. Εισάγετε επίσης μια εντολή για το πότε θέλετε ο σκύλος να σταματήσει το κάθισμα, όπως το “πάμε” ή το “εντάξει”.

    Σημείωση:

    Πρέπει να είστε υπομονετικοί και να επαναλαμβάνετε τις ασκήσεις συχνά, καθώς οι σκύλοι μαθαίνουν με την επανάληψη. Αποφύγετε να φωνάζετε ή να υψώνετε τη φωνή σας κατά την εκπαίδευση. Κρατήστε τις προπονήσεις σύντομες και συχνές, καθώς είναι πιο αποτελεσματικές από μακρές συνεδρίες. Τέλος, όταν ο σκύλος σας μάθει να κάθεται, μπορείτε να του διδάξετε και άλλα κόλπα για να ενισχύσετε τη συμπεριφορά του.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα