20 Μαΐου 2024

    Η ανείπωτη τραγωδία στο Μεσόβουνο: Δύο παραφορές ναζιστών στην Κοζάνη

    Τα γεγονότα που συνέβησαν στο Μεσόβουνο της Κοζάνης παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη της Ελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για το μοναδικό χωριό στην Ελλάδα που γνώρισε δύο φορές την παρανοϊκή μανία των γερμανών κατακτητών. Στις 23 Οκτωβρίου 1941, η πρώτη ναζιστική επιδρομή στο χωριό κατέληξε στη σύλληψη και εκτέλεση 142 κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων ήταν ποντιακής καταγωγής και είχαν συμμετάσχει στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ήταν η πρώτη ναζιστική θηριωδία που διαπράχθηκε σε ελληνικό έδαφος.

    Όμως, η αποτρόπαιη βία δεν έμεινε στην πρώτη επίθεση. Τρία χρόνια αργότερα, στις 22 Απριλίου 1944, οι ναζί επέστρεψαν στο Μεσόβουνο με μια αιματηρή εκστρατεία, γνωστή και ως “Μαγιάτικη Καταιγίδα”. Αυτή η επίθεση συνέπεσε με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Βερμίο, όπου αντάρτικες ομάδες προκαλούσαν πληγές στα ναζιστικά στρατεύματα. Η ανταπόκριση των ναζί ήταν απολύτως θηριωδία. Συνολικά, 150 κάτοικοι του Μεσόβουνου εκτελέστηκαν, ενώ τρεις σοβιετικοί στρατιώτες που κρύβονταν στην περιοχή έπεσαν επίσης θύματα της απάνθρωπης βίας.

    Ένα ακόμα σκοτεινό κεφάλαιο σε αυτήν την τραγωδία ήταν ο Γεώργιος Πούλος, ένας δοσίλογος απόστρατος αξιωματικός. Συμμετείχε ενεργά στην “Μαγιάτικη Καταιγίδα” και είχε επιμεληθεί την συλλογή πληροφοριών για τους κατοίκους του Μεσόβουνου. Όταν έπεσε στα χέρια της δικαιοσύνης, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1949 στο Γουδή.

    Το Μεσόβουνο είναι ένα από τα μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας, και η μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εκεί πρέπει να παραμείνει ζωντανή. Ας μην ξεχνούμε ποτέ την απάνθρωπη βία που προκάλεσαν οι ναζί κατακτητές και ας διδαχθούμε από την ιστορία μας, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες φρικτές πράξεις.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα