20 Μαΐου 2024

    Η διάρκεια του Ελ Νίνιο εκτιμάται μέχρι το 2024: Ο κίνδυνος για ακραία κλιματολογικά φαινόμενα αυξάνεται”

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκαλεί έντονες κλιματολογικές ανωμαλίες, εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί μέχρι την άνοιξη του 2024, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα 90% για τη διατήρηση του Ελ Νίνιο μέχρι τον Απρίλιο του 2024, ενώ αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

    Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του κεντροανατολικού Ισημερινού Ειρηνικού υπήρξε υψηλότερη από τις μέσες τιμές και προκλήθηκαν αυξήσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας τους τελευταίους μήνες. Αναμένεται η συνέχιση αυτών των αυξήσεων, αν και με μειωμένη ένταση και διάρκεια, και στους προσεχείς μήνες.

    Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ασθενούς μείωση του Ελ Νίνιο δεν θα συμβεί παρά μέχρι την άνοιξη του 2024, με ελάχιστες πιθανότητες για ψύξη του καιρού. Αυτό σημαίνει ότι η πρόοδος προς την απαραίτητη αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου που προκαλεί το Ελ Νίνιο θα είναι αργή και χρειάζεται επειγόντως μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Μετά το ένα ακραίο καλοκαίρι, με υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, το Copernicus ανακοίνωσε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2023 να είναι η ζεστότερη χρονιά που έχει βιώσει ποτέ η ανθρωπότητα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Η ανησυχία για αυξημένα κλιματολογικά φαινόμενα, όπως κύματα καύσωνα, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες, αυξάνεται διαρκώς. Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας, επισημαίνει ότι η αντιμετώπιση του κλιματικού κινδύνου πρέπει να γίνει προτεραιότητα και ότι η αυξημένη θερμότητα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου.

    Είναι αναγκαίο να ληφθούν επείγοντα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του Ελ Νίνιο και του κλιματικού αλλαγής γενικότερα. Η συνεργασία όλων των χωρών και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων αποτελούν προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και ασφαλούς μελλοντικής πορείας για τον πλανήτη μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα