20 Μαΐου 2024

    Η διαιτητική προσέγγιση που μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές και ανακουφίζει σε ασθένειες αυτοάνοσης

    Φυτοφαγία: Η ηπατίτιδα μάχεται τα αυτοάνοσα νοσήματα

    Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να οφείλονται όχι μόνο στα γονίδια, αλλά επίσης στο περιβάλλον και την υγιεινή. Το μικροβίωμα του εντέρου, που έχει συνδεθεί με τη χρόνια φλεγμονή και τις αυτοάνοσες ασθένειες, έχει επίσης προκαλέσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου Δέσποινας Μαρσέλου, που έχει εξειδικευθεί στα αυτοάνοσα νοσήματα. Η κλινική διαιτολόγος εξέφρασε αυτές τις απόψεις κατά τη συμμετοχή της στην πρώτη Vegan Ιατρική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την “A promise to animals”.

    Τα άτομα που παρουσιάζουν δυσβίωση στο έντερο, που μπορεί να προκύψει από τη δυτική διατροφή, είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Η δυτική διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων, ζάχαρης, υψηλή ποσότητα κόκκινου κρέατος και ζωικών προϊόντων, ενώ η διατροφή κετογονικού τύπου, που βασίζεται στην υψηλή κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και χρησιμοποιείται για απώλεια βάρους, τη ρύθμιση του διαβήτη και την αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με πρόσφατες επισκοπήσεις.

    Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται στενά με φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο εκφυλισμός, και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης, τα αυτοάνοσα νοσήματα αποτελούν έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την αθηρωματική καρδιαγγειακή νόσο, και γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται ολιστικά.

    Η διατροφή που φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδη δράση είναι η κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, καθώς οι πολυφαινόλες, τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, να υποστηρίξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές. Από μελέτες που διεξήχθησαν σε άτομα που κατοικούν σε “μπλε ζώνες”, όπου ο μέσος όρος ζωής είναι υψηλότερος, διαπιστώθηκε ότι τα οφέλη για την υγεία προήλθαν από τη φυτοφαγία και όχι από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή σε συνδυασμό με νηστεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

    Σε σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει αναπτύξει ο νευρολόγος Jelinek, “Ξεπερνώντας τη Πολλαπλή Σκλήρυνση”, έχει δείξει ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ουσιών και γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται στενά με την πρόοδο της αναπηρίας.

    Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα έχουν επιτύχει την αντιμετώπιση ή ακόμα και τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής με ένα ειδικό φυτοφαγικό πρωτόκολλο που συντονίζεται από τη Δέσποινα Μαρσέλου. Αυτές οι μελέτες αναμένεται να δημοσιευτούν στο έγκριτο περιοδικό American Journal of Lifestyle Medicine με τη συμμετοχή της Shireen Kassam, ιατρού και επίτιμης λέκτορος του Kings College. Η κυρία Μαρσέλου υπογραμμίζει τη σημασία της δημοσίευσης αυτής της έρευνας, καθώς ακόμα και σε περιπτώσεις απλής ευερεθιστότητας του εντέρου, η σύσταση αποφεύγει τις φυτικές ίνες. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η ποικιλία των φυτικών ινών είναι αυτή που υποστηρίζει την καλή εντερική υγεία, επικροτώντας την καταπολέμηση της φλεγμονής και την υποστήριξη της εντερικής χλωρίδας.

    Η κ. Μαρσέλου δηλώνει ότι αισθάνεται την ευθύνη και το καθήκον να επιλέγει και να προωθεί τις έρευνες που προάγουν την βιωσιμότητα του πλανήτη και την υγεία μας, καθώς είναι αλληλένδετα. Ευχαριστεί την ΜΚΟ “A Promise to Animals”, την εταιρία κλινικής διατροφής και μεταβολισμού και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία για αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα