20 Μαΐου 2024

    Η ενσυναίσθηση: Ένα δώρο που μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας”

    Ο ρόλος των γονέων στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης

    Τα παιδιά γεννιούνται εγωκεντρικά, αλλά ως γονείς έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ενσυναίσθηση, να φανταστούν πώς νιώθουν οι άλλοι και να δείξουν ενδιαφέρον για τα συναισθήματά τους. Ως γονείς αποτελούμε τα πρώτα πρότυπα και τα πρώτα άτομα με τα οποία έρχονται σε επαφή τα παιδιά μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε το παράδειγμα και να υποδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

    Η ενσυναίσθηση: Σύννεφο για τους ενήλικες

    Η ενσυναίσθηση είναι η δυνατότητα μας να βάλουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε βιώσει το ίδιο συναίσθημα, αλλά ότι μπορούμε να καταλάβουμε και να ανταποκριθούμε στα συναισθήματα των άλλων με σαφήνεια και αυθεντικότητα. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Würzburg αποκάλυψε ότι η ενσυναίσθηση μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε άλλο μέσω της παρατήρησης, ακόμη και όταν δεν υπάρχει προσωπική γνωριμία. Αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό μας περιβάλλον έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τις συναισθηματικές μας δεξιότητες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ενσυναίσθηση προάγει τη συνεργασία, τη συνεισφορά και την φροντίδα, αλλά η υπερβολική ενσυναίσθηση μπορεί να αυξήσει το άγχος και τον κίνδυνο εξουθένωσης. Η ισορροπία βρίσκεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τη σωστή επικοινωνία.

    Η ενσυναίσθηση είναι πράξη

    Η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που, αν όλοι μας την εξασκούσαμε, θα κάνει τις ζωές μας καλύτερες. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι άνθρωποι επιλέγουν να εκδηλώσουν ενσυναίσθηση προς τους άλλους μόνο στο 60% των περιπτώσεων, καθώς απαιτεί πολλή ψυχική ενέργεια. Αν και έχει αποδειχθεί ότι η ενσυναίσθηση έχει τμήματα που είναι γενετικά προκαθορισμένα, είναι επίσης μια επιλογή που κάνουμε απέναντι στους άλλους. Μέσα από εγκεφαλογραφήματα, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν κύτταρα στον εγκέφαλο που “ανάβουν” όταν παρατηρούμε τη συμπεριφορά των άλλων, βοηθώντας τον εγκέφαλό μας να μιμηθεί τη συναπτική δραστηριότητα και να νιώσει αυτό που νιώθουν οι άλλοι. Η ενσυναίσθηση συνδέεται συνεπώς με την αίσθηση ενός ανθρώπου υπερβαίνοντας τα προσωπικά συναισθήματά του. Είναι η συνειδητή προσπάθεια και η ικανότητα να μπορούμε να τοποθετηθούμε στη θέση του άλλου και να κατανοήσουμε πώς νιώθει.

    Η ενσυναίσθηση: Ένα δώρο που μπορούμε να μοιραστούμε

    Η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας, δίνοντάς τους τα εργαλεία για να γίνουν ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων και να εκφράζουν ενδιαφέρον για αυτά. Είναι μια δεξιότητα που μπορεί να εξασκηθεί και να βελτιωθεί με τον χρόνο. Ας γίνουμε το παράδειγμα που θα ακολουθήσουν τα παιδιά μας, για να μάθουν να δημιουργούν υγιείς και συναισθηματικά πλούσιες σχέσεις καθώς μεγαλώνουν. Η ενσυναίσθηση είναι ένα δώρο που μπορούμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας και να τους βοηθήσουμε να γίνουν πιο συναισθηματικά έξυπνα και ευαίσθητα άτομα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα