19 Μαΐου 2024

    «Η παγίδα του γάμου»: Μια απολαυστική ανατρεπτική ιστορία για τα δηλητηριασμένα συζυγικά δεσμά

    Η Ζακλίν Κασκορό, γνωστή και ως Μαρία-Μαγκνταλένα Κασκορού, μιας και άλλαξε το όνομά της για να δώσει μια αίσθηση ευγένειας στην προσωπικότητά της, ζούσε μια ζωή χωρίς ανέσεις σε μια φτωχογειτονιά. Ωστόσο, η πεποίθησή της στη βελτίωση της ζωής της την οδήγησε να απαλλαγεί από αυτήν και με τη βοήθεια του συζύγου της, γλίτωσε από τη μιζέρια. Για πολλά χρόνια, βίωνε τις συνήθεις εμπειρίες του γάμου – πιστοποιήσεις, καβγάδες, συμφιλιώσεις – γκρινιάζοντας, αλλά χωρίς να είναι αποφασισμένη να τα τελειώσει όλα. Μέχρι τη στιγμή που μια ιδέα της ηρθε σαν φως από το πουθενά. Έπειτα από ένα ατύχημα, η Ζακλίν ανακαλύπτει την επιθυμία της να απαλλαγεί εντελώς από τον σύζυγό της, βάζοντας τέρμα στην υπομονή της.

    Στο μυθιστόρημα του Σέρχιο Πιτόλ με τίτλο «Η συζυγική ζωή», η πρωταγωνίστρια Ζακλίν Κασκορό είναι μια γυναίκα περίεργη και απελπισμένη ταυτόχρονα, που έχει ένα συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό της: να απαλλαγεί οριστικά από τον σύζυγό της. Έχοντας μια βαθιά αποστροφή για τον Νικολάς Λομπάτο, τον παλιό της έρωτα που μεγάλωσε από μικροεπιχειρηματίας σε μεγαλοεπιχειρηματία, η Ζακλίν πιστεύει ότι η αποστροφή της δεν οφείλεται σε δική της ιδιοσυγκρασία.

    Ο συγγραφέας Σέρχιο Πιτόλ, ένας από τους σπουδαιότερους Λατινοαμερικανούς συγγραφείς, μεταφέρει στα λόγια του τη ζωή της ηρωίδας του μέσα σε λίγες σελίδες. Με αριθμό σελίδων που δεν ξεπερνά τις 130, το μυθιστόρημα «Η συζυγική ζωή» είναι γεμάτο με μια δόση χιούμορ που καθηλώνει. Ο Πιτόλ δεν περιορίζει τη σάτιρα του μόνο στον γάμο, αλλά αναδεικνύει την κοινωνική ανάπτυξη της Κασκορό και την επιθυμία της να αποκόψει τελείως από τις φτωχές ρίζες της. Εντούτοις, το κάνει με μια επιπολαιότητα που χαρακτηρίζει κάθε πτυχή της ζωής της. Αν και προσεγγίζει τη λογοτεχνία και παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής, η ηρωίδα της ιστορίας δεν μπορεί να βρει παρηγοριά ούτε στην αδιαφορία του συζύγου ούτε στον χρόνο που περνά. Η οργή για εκδίκηση είναι αυτή που την κρατά ζωντανή, παρά το γεγονός ότι γίνεται αντικείμενο ρεζίλι στις κοινωνικές εκδηλώσεις όταν αποκαλύπτει τα οικογενειακά της μυστικά. Και παρά το γεγονός ότι κάθε προσπάθεια δολοφονίας του Νικολάς έχει καταστροφικές συνέπειες για την ίδια, η Ζακλίν θα συνεχίσει να επιδιώκει τον θάνατό του μέχρι τα γεράματα, παραμένοντας δίπλα του μέχρι το τέλος!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα