20 Μαΐου 2024

    Η παρούσα άγνωστη και παρεξηγημένη μορφή κατάθλιψης – Μια πιο κοινή αλλά διακριτή εκδοχή της κατάθλιψης

    Η κατάθλιψη αποτελεί ένα θέμα που όλοι έχουμε ακούσει, αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουν για την ψυχολογική κατάσταση που αναφέρεται ως “κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας”; Αν και ο όρος δεν είναι επίσημος και δεν έχει ευρεία αποδοχή, αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι αυτή η έννοια προέρχεται από την αδυναμία περιγραφής μιας άλλης ψυχολογικής διαταραχής, γνωστής ως “επίμονη καταθλιπτική διαταραχή” ή αλλιώς “δυσθυμία”. Παρόλο που αυτή η μορφή κατάθλιψης εμφανίζει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, διαρκεί για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα και προκαλεί σημαντική πίεση σε όσους αντιμετωπίζουν αυτά τα αρνητικά συμπτώματα, χωρίς να είναι εύκολο να εντοπιστεί η αιτία τους.

    Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας;

    Η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να επιτρέπει στο άτομο να διατηρεί μια σχετικά “φυσιολογική” ζωή, παρά τα συμπτώματα που εμφανίζει. Άτομα που αντιμετωπίζουν αυτήν την μορφή κατάθλιψης συνεχίζουν να εργάζονται, να συναναστρέφονται με φίλους ή να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Όμως, εξακολουθούν να βαρύνονται από ένα ψυχολογικό βάρος, νιώθοντας απόλυτη απελπισία για το μέλλον και έχοντας έντονη αίσθηση κόπωσης. Επειδή, ωστόσο, οι ειδικοί δεν αναγνωρίζουν την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας ως διαταραχή, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κλινικά συμπτώματα που να αξιολογηθούν.

    Η σύγχυση μεταξύ κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας και επίμονης καταθλιπτικής διαταραχής

    Πολλοί άνθρωποι συγχέουν την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας με την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, που περιλαμβάνει μια χαμηλή διάθεση και συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον δύο χρόνια. Εκτός από την κατάθλιψη, άτομα που πάσχουν από επίμονη καταθλιπτική διαταραχή εμφανίζουν τουλάχιστον δύο από τα εξής συμπτώματα:

    1. Ήπια απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες που παλιότερα τους ευχαρίστουσαν.
    2. Ανικανότητα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές εργασίες ή να λάβουν αποφάσεις.
    3. Αλλαγές στην όρεξη και στον ύπνο.
    4. Ενέργεια και διάθεση σε χαμηλά επίπεδα.
    5. Συναισθηματική αστάθεια και κατατρομαγμένος χαρακτήρας.
    6. Συναισθηματική ή σωματική κούραση.

    Θεραπεία και προσέγγιση για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

    Λόγω της αδυναμίας κλινικής διάγνωσης της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές για αυτήν. Ωστόσο, όταν πρόκειται για επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει και ψυχοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία. Εάν κάποιο άτομο παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να προτείνει θεραπευτικές επιλογές για να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί την κατάθλιψη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα