19 Μαΐου 2024

    Η σημασία της ρουτίνας για μια επιτυχημένη σχέση

    Όταν ξεκινάμε μια νέα σχέση, όλα φαίνονται συναρπαστικά και γεμάτα αισιοδοξία. Κάθε στιγμή που περνάμε με τον αγαπημένο μας είναι αναζωογονητική και ενδιαφέρουσα, αφού αντιπροσωπεύει κάτι που δεν έχουμε ζήσει ξανά. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουμε να συντονιζόμαστε, να οργανώνουμε ραντεβού και να μοιραζόμαστε καθημερινές υποχρεώσεις. Βρισκόμαστε πια σε μια ρουτίνα στη σχέση μας. Ίσως η ιδέα της ρουτίνας φαίνεται βαρετή και ίσως ακόμα και επιβλαβής για τη σχέση μας, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν σημαίνει ότι οι σχέσεις μας είναι βαρετές ή καταδικασμένες.

    Πώς η ρουτίνα βοηθάει την σχέση:
    Η δρα Σαμπρίνα Ρομανόφ, ψυχολόγος ειδικευμένη στις σχέσεις, αναφέρει ότι οι ρουτίνες παρέχουν γείωση, δομή, συνέπεια και σταθερότητα στις σχέσεις μας. Είναι αλήθεια ότι να έχουμε μια σταθερή ρουτίνα μπορεί να μας βοηθήσει να προσβλέπουμε σε όλα αυτά που έρχονται. Αν δεν προγραμματίζουμε ραντεβού και δεν διαμορφώνουμε ρουτίνες με τον σύντροφό μας, συνήθως δεν θα μπορούμε να περάσουμε τον επιθυμητό χρόνο μαζί του, λόγω των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων της καθημερινότητάς μας.

    Πώς ωφελεί η ρουτίνα τη σχέση μας:
    Οι ρουτίνες μπορούν να μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε μεγαλύτερη σταθερότητα, αφού μας παρέχουν μια αίσθηση εξοικείωσης. Η σταθερότητα είναι ουσιώδης για τη διατήρηση μιας μακροχρόνιας δέσμευσης. Καθώς διαμορφώνουμε τη ρουτίνα μας, μπορούμε να την προσαρμόσουμε έτσι ώστε να λειτουργεί για και τους δύο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το δεσμό μας και να βελτιώσει τη σχέση μας. Επιπλέον, οι ρουτίνες μας βοηθούν να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό μας, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που απολαμβάνουμε και οι δύο. Αυτό μας επιτρέπει να απολαύσουμε μεγαλύτερο χρόνο ποιότητας και πιο ουσιαστικές στιγμές μαζί.

    Επιπλέον, η σταθερή ρουτίνα μας βοηθά να μειώσουμε το άγχος και τις συγκρούσεις. Καθώς η αβεβαιότητα και η απρόβλεπτη συμπεριφορά μπορεί να δημιουργήσει άγχος, η σταθερή ρουτίνα μας μπορεί να εξαλείψει αυτήν την αβεβαιότητα και να μας βοηθήσει να αποφύγουμε συγκρούσεις.

    Καταλήγοντας, η ρουτίνα δεν είναι κακή για μια σχέση. Παρά την πρώτη εντύπωση, η σταθερή ρουτίνα μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη σχέση μας, παρέχοντάς μας σταθερότητα, ευκολία εξοικείωσης, περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί και μείωση του άγχους. Για να επιβιώσει και να ανθίσει μια σχέση, η ρουτίνα πρέπει να προσαρμοστεί και να ζούμε τη ζωή μας με τον σύντροφό μας σε έναν τρόπο που μας ευχαριστεί και αρμόζει σε εμάς και σε εκείνον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα