19 Μαΐου 2024

    Η σχέση των Ελλήνων με την Υγεία: Το 50% λέει ότι τους περίσσεψαν φάρμακα, το 22% δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας λόγω κόστους

    Η σημασία της υγείας στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων είναι ανεκτίμητη. Πόσα φάρμακα καταναλώνουν οι πολίτες μας ετησίως και πώς διαχειρίζονται αυτή την κατανάλωση; Με την νέα έρευνα που διεξήγαγε η διαΝΕΟσις, αποκαλύπτονται ενδιαφέρουσες πτυχές σχετικά με αυτό το θέμα. Ωστόσο, πριν αναφερθούμε στα ευρήματα της έρευνας, ας επιλεγεί ένα νέο τίτλο γιαμας: “Υγεία στην Ελλάδα: Η κατανάλωση φαρμάκων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.

    Η έρευνα που παρουσιάζεται αναφέρει ότι κατά μέσο όρο, 34 εκατομμύρια κουτιά φάρμακα πετιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Μια διαφορετική μελέτη του ΙΦΕΤ εκτιμά ότι αξίζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας, καθώς αποτελεί ένα εμπόδιο για πολλούς. Σύμφωνα με την έρευνα, το μέσο κόστος που δαπανήθηκε για τις ανάγκες της υγείας τους τον προηγούμενο χρόνο ανέρχεται στα 955 ευρώ. Το 14% του πληθυσμού δαπάνησε πάνω από 1.000 ευρώ, ενώ το 23,3% δεν ήξερε ή δεν απάντησε σχετικά με το κόστος. Το 22% των ανθρώπων δήλωσε ότι απέφευγε τις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας του κόστους, πράγμα που συνεπάγεται επίσης την περικοπή της χρήσης φαρμάκων.

    Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι τους περίσσευαν φάρμακα τον προηγούμενο χρόνο. Στην ερώτηση για τον λόγο αυτής της κατάστασης, οι περισσότεροι απάντησαν ότι η θεραπεία τους ολοκληρώθηκε. Το 15,1% θεωρεί ότι οι γιατροί τους συνταγογράφησαν περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζονταν, ενώ το 14% αγόρασε περισσότερα. Ωστόσο, από τα φάρμακα που έχουν σπίτι τους, κατά μέσο όρο, το 50% είναι ληγμένα και οι περισσότεροι τα πετούν στα σκουπίδια. Μόνο το 25% δήλωσε ότι δώρισε μη ληγμένα φάρμακα, ενώ το 20% δεν γνώριζε πού να τα δωρίσει.

    Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαχειριζόμαστε ορθά τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε πλέον; Καταρχάς, υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν πρόσβαση σε αυτά άτομα που δεν πρέπει, όπως παιδιά ή ηλικιωμένοι. Επιπλέον, αχρησιμοποίητα φάρμακα που καταλήγουν στα σκουπίδια ή απορρίπτονται στο δίκτυο αποχέτευσης μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον. Η έρευνα αυτή, λοιπόν, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, καθώς προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κατανάλωση φαρμάκων και τις συνήθειες των πολιτών σχετικά με την υγεία. Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν το κράτος και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερες πολιτικές και δράσεις για την υγεία των πολιτών. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις και απηύθυνε τα ερωτηματολόγια σε ένα δείγμα 1.000 ατόμων που εκπροσωπεί τον γενικό πληθυσμό της χώρας. Επίσης, ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτωρας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, παρουσιάζει τα αποτελέσματα και σχολιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.

    Με βάση αυτά τα ευρήματα, είναι σημαντικό να επισημανθεί η ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης στην υγεία και τα φάρμακα. Είναι επίσης αναγκαίο να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός για τη σωστή διαχείριση των φαρμάκων και τη δυνατότητα να δωρίζουν τα μη ληγμένα φάρμακα. Είναι κοινή μας ευθύνη να επιδείξουμε προσοχή και αίσθημα ευθύνης προς τον εαυτό μας και το περιβάλλον, προκειμένου να διατηρήσουμε την υγεία μας και τον πλανήτη μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα