20 Μαΐου 2024

    Η υπέρβαση των όσπριων: Ο φίλος του συστήματος πέψης και ο εχθρός της χοληστερόλης

    Συνήθως όταν σκεφτόμαστε τα όσπρια, τα κλασικά φασόλια μας έρχονται στο μυαλό. Ωστόσο, έχουμε ξεχάσει ότι τα μαυρομάτικα φασόλια, τα οποία δεν χρειάζονται μακροχρόνιο μούλιασμα και είναι πιο εύκολο να μαγειρευτούν, είναι λιγότερο επιβαρυντικά για το πεπτικό σύστημα, όσον αφορά τον μετεωρισμό. Μια μικρή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, όπως τα λαχανικά και τα όσπρια με φυτικές ίνες που δεν διασπώνται από το πεπτικό σύστημα, είναι αρκετά φιλικά για το σύστημα πέψης. Ωστόσο, τα δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο εντερικό μας μπορούν να διασπάσουν αυτούς τους ολιγοσακχαρίτες, προκαλώντας την παραγωγή αερίων. Παρόλα αυτά, η επαναπροσαρμογή του πεπτικού συστήματος σταδιακά με τη συστηματική κατανάλωση οσπρίων, ειδικά μαυρομάτικων, μειώνει το πρόβλημα του μετεωρισμού. Ο στόχος μας είναι να καταναλώσουμε μια μισή κούπα μαυρομάτικων εβδομαδιαία. Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μια άριστη πηγή φυτικών ινών, καλύπτοντας περίπου το 45% των καθημερινών μας αναγκών. Επιπλέον, παρέχουν το 60% των αναγκών μας σε φυλλικό οξύ και το 30% των πρωτεϊνικών αναγκών μας. Μια κούπα μαυρομάτικων φασολιών ικανοποιεί την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με μισή μπριζόλα! Επιπλέον, εάν τα συνδυάσουμε με ολικής άλεσης ρύζι ή άλλα δημητριακά, βελτιώνεται η ποιότητα των πρωτεϊνών που προσφέρονται, καθώς προστίθενται περισσότερα αμινοξέα, καθιστώντας τις σχεδόν ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών. Επιπλέον, τα μαυρομάτικα φασόλια, μαζί με τα άλλα όσπρια, παρέχουν θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η οποία είναι πολύτιμη για την ευεξία του νευρικού συστήματος, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών. Η κατανάλωση μαυρομάτικων και οσπρίων γενικότερα βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, τον έλεγχο του σάκχαρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα