19 Μαΐου 2024

    Καινοτόμα μέθοδος ανάστροφηςπλαστικής ώμου: Η εξέλιξη στη θεραπεία των παθήσεων του ώμου

    Η ανάστροφη ολικήπλαστική ώμου αναπτύχθηκε ως μια εξελιγμένη μέθοδος χειρουργικής αντικατάστασης των κατεστραμμένων τμημάτων του ώμου. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική χαρακτηρίζεται από την αντίστροφη τοποθέτηση των αρθρικών επιφανειών, σε αντίθεση με την κλασική ολική αρθροπλαστική ώμου. Τον παρόντα χειρουργικό τύπο επιχειρεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Ιωάννης Πολυζώης, ειδικευμένος και πιστοποιημένος στην Αρθροπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του ώμου.

    Ποιοι ασθενείς είναι υποψήφιοι για την ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου; Ο βασικός λόγος για την υποβολή σε ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου είναι η ανεπάρκεια ή η χρόνια μαζική ρήξη των τενόντων του ώμου λόγω αρθρίτιδας. Επιπλέον, η μέθοδος είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις προχωρημένων μορφών οστεοαρθρίτιδας, που συνοδεύονται από παραμορφώσεις και οστικά ελλείμματα, φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, καθώς και αρθρίτιδα που προκαλείται από ένα χρόνιο κάταγμα ή εξάρθρημα. Επίσης, αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται για την αναθεώρηση προηγούμενων ολικών αρθροπλαστικών επεμβάσεων, καθώς και σε περιπτώσεις πολύπλοκων καταγμάτων ασθενών με έλλειψη ή κακή ποιότητα οστού.

    Ποια είναι η προετοιμασία πριν από την επέμβαση; Η θεραπεία προσαρμόζεται αποκλειστικά στην ανατομία και την πάθηση κάθε ατόμου. Επιπλέον, με τη χρήση της αξονικής τομογραφίας δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο για τον κάθε ασθενή. Σε αυτό το μοντέλο, ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός σχεδιάζει όλες τις λεπτομέρειες της νέας αρθροπλαστικής πριν από την επέμβαση, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή.

    Πώς πραγματοποιείται η ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου; Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να παραμείνει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αν το επιθυμεί. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 60 λεπτά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του κάθε περιστατικού.

    Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου; Η ανάστροφη παρουσιάζει εξαιρετική βιωσιμότητα και λειτουργικότητα και αντιμετωπίζει όλες τις αρθρίτιδες και εκφυλιστικές νόσους του ώμου. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορεί να επιτύχει κίνηση του ώμου με ή χωρίς ακεραιότητα των τενόντων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τεχνικής ανατολιγοποίησης του κέντρου περιστροφής προς τα κάτω, τα μέσα ή τα έξω, ανάλογα με κάθε περίπτωση. Ο γιατρός χρησιμοποιεί τεχνικές ελάχιστα επεμβατικές, μη αιμορραγικές και ανώδυνες, που επιτρέπουν άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, με συνδυασμό ειδικού προγράμματος ασκήσεων που ξεκινά αμέσως μετά την επέμβαση.

    Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης μετά την επέμβαση; Ο ασθενής ακολουθεί ένα ατομικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, προκειμένου να επανακτήσει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Μέσω αυτού του προγράμματος, ο ασθενής αποκαθιστά πλήρως το εύρος κίνησης του, ενισχύει τους μύες του και τελικά επιστρέφει στην πλήρη δραστηριότητά του. Ήδη από τη δεύτερη ημέρα, ο ασθενής είναι ικανός να είναι αυτόνομος.

    Τα αποτελέσματα αυτής της επέμβασης είναι εντυπωσιακά. Ο πόνος της αρθρίτιδας εξαφανίζεται και επανακτάται πλήρως το εύρος κίνησης του ώμου. Αποκαθίσταται η λειτουργικότητα και η δύναμη του ώμου στο μέγιστο βαθμό.

    Οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά τον κατάλληλο Ορθοπαιδικό για την πολύπλοκη αυτή επέμβαση. Απαραίτητα κριτήρια επιλογής είναι η εμπειρία, η εξειδίκευση και η πιστοποίηση στην Αρθροπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του ώμου. Μετά από 25 χρόνια επιτυχημένης καριέρας και πάνω από 9500 επιτυχημένες επεμβάσεις, με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνικών, ο Δρ. Ιωάννης Πολυζώης μπορεί να εξασφαλίσει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και άριστα αποτελέσματα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα