20 Μαΐου 2024

    ΚαινούργιοΓυναικείο Κάπνισμα – Η Συνήθεια που Απειλεί την Υγεία

    Συναισθάνονται οι γυναίκες τον κόπο και την εξάντληση της καθημερινότητάς τους; Η αλήθεια είναι πως πρέπει να βρούμε λίγο χρόνο για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας. Ωστόσο, το κάπνισμα έχει γίνει μια συνήθεια που μας “σκλαβώνει” και επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας. Οι γυναίκες, με τη σειρά τους, έχουν γίνει στόχος των καπνοβιομηχανιών, που στοχεύουν να τις κάνουν “συνειδητές καταναλωτές” και να τις συνδέσουν με τη χρήση των προϊόντων καπνού.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 20% των καπνιστών παγκοσμίως είναι γυναίκες και αυτό το ποσοστό αυξάνεται συνεχώς, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο καπνισμός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις γυναίκες, καθώς εκθέτονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εθισμού και ανάπτυξης νοσημάτων, εξαρτώμενος από τη συχνότητα καπνίσματος, την διάρκεια της εξάρτησης και τον τύπο των καπνικών προϊόντων.

    Επιπλέον, οι γυναίκες εκτίθενται συχνά στον παθητικό καπνό, ειδικά στον οικιακό και εργασιακό χώρο, όπου δεν μπορούν πάντα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για την υγεία τους. Η αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα είναι εξαιρετικά εθιστικό και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην γονιμότητα, την εμμηνόπαυση, την εγκυμοσύνη και ακόμα και στην ανάπτυξη του μωρού.

    Επιπλέον, υπάρχει επιστημονική αιτιολόγηση για την σύνδεση του καρκίνου του μαστού με τη χρήση των τσιγάρων. Οι γυναίκες που διακόπτουν το κάπνισμα έχουν καλύτερη πρόγνωση και πλήρη αποθεραπεία σε σχέση με αυτές που συνεχίζουν να καπνίζουν, ακόμη και αφού έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

    Είναι σημαντικό οι γυναίκες να ενημερωθούν για τις επιπτώσεις του καπνίσματος και να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της απεξάρτησης από τον καπνό. Υπάρχουν πολλά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος σε όλη τη χώρα που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να καταπολεμήσουν την εξάρτηση από τον καπνό και να βελτιώσουν την αναπνευστική τους λειτουργία. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας, μπορούν να σχεδιαστούν εξατομικευμένα προγράμματα απεξάρτησης και να χαρτογραφηθεί ένας λεπτομερής δρομολόγιο για μια ανθυγιεινή ζωή χωρίς καπνό.

    Ας μην καθυστερούμε άλλο! Ας κάνουμε αυτή την συμβολική ημέρα την αφετηρία για μια ζωή ελεύθερη από το κάπνισμα. Διαβάστε επίσης: Γυναίκες και Κάπνισμα – Η Μάχη για τη Ζωή μας, Τα Οφέλη της Απεξάρτησης, Τα Ιατρεία Καπνοθεραπείας είναι οι Σύμμαχοί μας στη Μάχη κατά του Καπνίσματος
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα