20 Μαΐου 2024

    Λανθασμένη στροφή: Παγκόσμια μείωση του μέσου όρου ζωής κατά ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας

    Μια προσδοκία που διατηρούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αυτή του μεγαλύτερου μέσου όρου ζωής, έχει δεχθεί ένα θανάσιμο πλήγμα τα τελευταία έτη. Η πανδημία της COVID-19 αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης μας, και το Lancet διαβεβαιώνει ότι οι συνέπειές της δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία.

    Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό Lancet, το μέσο προσδόκιμο ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί κατά ενάμιση χρόνο και πλέον λόγω της πανδημίας. Η ίδια μελέτη αναφέρει επίσης ότι αυτή η μείωση καταγράφηκε σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές, καταλαμβάνοντας το 84% των εξεταζόμενων περιοχών.

    Το δραματικό αποτέλεσμα αυτής της μείωσης σημαίνει ότι υπήρξαν 15,9 εκατομμύρια περισσότεροι θάνατοι από τους αναμενόμενους το 2020-2021. Αυτός ο αριθμός υπερβαίνει ακόμη και τον αρχικό αριθμό θανάτων που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που ήταν περίπου 15 εκατομμύρια. Οι συγγραφείς της μελέτης επίσης επισημαίνουν ότι ο αντίκτυπος αυτός είναι ασύγκριτος με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό εκτός από πόλεμο ή φυσικές καταστροφές.

    Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη αυτή δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους άμεσα σχετιζόμενους θανάτους από τα αίτια τους και τις συνέπειες των περιορισμών που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Παρόλα αυτά, η μελέτη φέρνει και μια θετική είδηση – τη συνεχή μείωση της παιδικής θνησιμότητας. Καταγράφηκαν 500.000 λιγότεροι θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών το 2021 σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται από τους ερευνητές ως “εξαιρετική πρόοδος”.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία μεταξύ των χωρών. Παράλληλα, πρέπει να δεσμευτούμε να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών και να επενδύσουμε σε υγειονομικά συστήματα που θα είναι ανθεκτικά και ικανά να ανταποκριθούν σε μελλοντικές προκλήσεις.

    Το προσδόκιμο ζωής προσφέρει μια καθολική μετρική για την υγεία και την ευημερία ενός πληθυσμού και η πανδημία έχει αποδείξει την ευθραυστότητα αυτής της διάστασης. Πρέπει να μάθουμε από αυτήν την εμπειρία και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες αλλαγές για να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές γενιές θα ζουν μια πιο υγιή και ευημερούσα ζωή.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα