20 Μαΐου 2024

    Λιπώδες ήπαρ: Η σιωπηλή απειλή για την υγεία μας

    Η παρούσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine αποκαλύπτει έναν νέο εχθρό για την υγεία του ήπατος μας. Πέρα από τον αλκοολισμό ή την ηπατίτιδα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν τρεις σιωπηλούς εχθρούς που αυξάνουν τον κίνδυνο για θανατηφόρα ηπατική βλάβη.

    Σύμφωνα με την έρευνα, η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος αυξάνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θανάτου, φτάνοντας ακόμη και τις επτά φορές. Αυτό που την καθιστά επικίνδυνη είναι η διαπίστωση ότι, όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα που σχετίζονται με την λιπώδη ηπατική βλάβη, η κατάσταση έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, προειδοποιεί η επιστήμονας Δρ. Jeanne Clark.

    Η λιπώδης νόσος του ήπατος εμφανίζεται όταν λίπος αρχίζει να κατασκευάζεται στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές. Η προχωρημένη λιπώδης νόσος του ήπατος έχει ακόμη ξεπεράσει την ηπατίτιδα C ως η κύρια αιτία ίνωσης και μεταμόσχευσης του ήπατος.

    Είναι πλέον αναγκαίο να δώσουμε περισσότερη προσοχή στην πρόληψη και αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύνολο προβλημάτων υγείας που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι επίσης συχνή η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό επίπεδο σάκχαρου στο αίμα, το πλεονάζον κοιλιακό λίπος και τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

    Σύμφωνα με τον επιστήμονα Δρ. Scott Friedman, πολλοί ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να πάσχουν από σιωπηρή, αλλά προοδευτική λιπώδη νόσο του ήπατος που, τελικά, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιληφθούμε τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς και να τους εξετάζουμε για ηπατική βλάβη ή νόσο.

    Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, που παρακολούθησε σχεδόν 1.800 ανθρώπους για τέσσερα χρόνια, καθώς αυξάνεται ο λιπώδης ιστός στο ήπαρ, οι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς να υποφέρουν από επιπλοκές στο ήπαρ, όπως παθολογική συσσώρευση υγρού στην κοιλιά και νοητική σύγχυση. Αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας.

    Οι πιθανότητες θανάτου είναι επταπλάσιες για τους ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές του ήπατος. Είναι επομένως αναγκαίο να είμαστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για παχύσαρκους και ανθρώπους με διαβήτη. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι υγειονομικοί πρέπει να γνωρίζουν ότι, ιδίως σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, πρέπει να εξετάσουμε εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη βλάβη ή πάθος του ήπατος.

    Φαίνεται ότι περίπου το 20-30% των ατόμων που παρουσιάζουν λίπος στο ήπαρ θα αναπτύξουν φλεγμονή και ουλοποίηση. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν μόνο λίπος χωρίς άλλες επιπλοκές, ενώ άλλοι εμφανίζουν φλεγμονή και ανάπτυξη ουλώδους ιστού.

    Καταλήγοντας, η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν τους τρεις σιωπηλούς εχθρούς του ήπατος μας. Πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση αυτής της πάθησης. Ηπατική βλάβη δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού μπορεί να είναι θανατηφόρα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα