19 Μαΐου 2024

    Μύθος ή αλήθεια ο κίνδυνος συγγενών ανωμαλιών για τα παιδιά της εξωσωματικής; Έρευνα αποκαλύπτει

    Νέες εξελίξεις για τον κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών για τα παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης παρουσιάζει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για συγγενείς ανωμαλίες, ιδίως ουρογεννητικές, σε παιδιά που έχουν συλληφθεί με χρήση τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο κίνδυνος παραμένει μικρός και ότι δεν υπάρχει συνέπεια στα αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 850.000 βρέφη εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι τα μονήρη βρέφη που είχαν συλληφθεί με τη χρήση τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είχαν αυξημένο κίνδυνο για μείζονες ουροποιογεννητικές ανωμαλίες σε σχέση με τα παιδιά που συλλήφθησαν φυσικά. Ωστόσο, μετά την συνεκτίμηση της γονικής υπογονιμότητας, διαπιστώθηκε ότι η ενδοκυτταροπλασματική ένεση σπερματοζωαρίου (ICSI) συσχετίζεται με μια αύξηση του κινδύνου για μείζονες ουροποιογεννητικές ανωμαλίες.

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αν και ο κίνδυνος υπάρχει, παραμένει μικρός και πρέπει να ενημερώνονται οι υποψήφιοι γονείς για αυτό το ενδεχόμενο. Επιπλέον, προειδοποιούν για την υπερβολική χρήση της ενδοκυτταροπλασματικής ένεσης σπερματοζωαρίου, καθώς αυτό μπορεί να συσχετίζεται με ορισμένους τύπους συγγενών ανωμαλιών.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο κίνδυνος αυτός πιθανότατα σχετίζεται με την υπογονιμότητα των γονέων και ότι η μείωση της υπογονιμότητας μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο των συγγενών ανωμαλιών.

    Τέλος, η έρευνα δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο για παιδιά που έχουν συλληφθεί με πρόκληση ωορρηξίας και ενδομήτρια σπερματέγχυση.

    Οι ευρήματα αυτής της έρευνας είναι σημαντικά και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Είναι σημαντικό να δίνεται ενημέρωση στους υποψήφιους γονείς και να γίνεται ορθή χρήση των τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα