19 Μαΐου 2024

    Νέα έρευνα: Γιατί δεν αναγνωρίζω το άρωμά μου;

    Όλοι έχουμε ένα άρωμα που είναι το δικό μας, αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Ωστόσο, πολλοί από εμάς έχουν αναρωτηθεί γιατί δεν μπορούν να μυρίσουν το δικό τους άρωμα. Η αλήθεια είναι ότι ο υπαίτιος δεν είναι ούτε το μπουκαλάκι με την κολόνια, ούτε η μύτη μας που “αποτυγχάνει”. Ο πραγματικός υπαίτιος είναι ο εγκέφαλός μας.

    Το οσφρητικό σύστημα μας είναι πολύπλοκο και συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο. Αυτό εξηγεί γιατί η μυρωδιά μπορεί να ξυπνήσει ακόμα και τις πιο βαθιές αναμνήσεις και να πυροδοτήσει διάφορες αντιδράσεις. Όταν εισπνέουμε τα μόρια ενός αρώματος, οι οσφρητικοί υποδοχείς μας στέλνουν ένα ηλεκτρικό σήμα στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτό το σήμα και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιούμε συνεχώς ένα άρωμα, ο εγκέφαλος αναγνωρίζει αυτή τη μυρωδιά ως οικεία και δεν την αντιλαμβάνεται πλέον ως ενδιαφέρουσα. Έτσι, αδιαφορεί γι’ αυτήν και επικεντρώνεται σε άλλα πιο σημαντικά πράγματα.

    Εάν θέλετε να ξαναμυρίσετε το αγαπημένο σας άρωμα, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Καταρχάς, μην φοράτε το ίδιο άρωμα κάθε μέρα. Μπορείτε να εναλλάσσετε τα αρώματά σας ανάλογα με την εποχή ή ακόμα και με την ώρα της ημέρας. Ένα πιο δροσερό άρωμα μπορεί να είναι καλύτερο για το καλοκαίρι, ενώ ένα πιο βαρύ μπορεί να ταιριάζει περισσότερο στο χειμώνα. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να ψεκάσετε το άρωμα στα σημεία των παλμών, όπως στην κλείδωση του αγκώνα και στο λαιμό. Αυτά τα σημεία αντιδρούν με τις φυσικές αυξομειώσεις της θερμοκρασίας του σώματος και έτσι το άρωμα θα απελευθερώνεται σταδιακά μέσα στη μέρα. Επιπλέον, μπορείτε να αγοράσετε μια παραλλαγή του αγαπημένου σας αρώματος, όπως την Eau de Parfum εκδοχή ή ένα αποσμητικό spray, που μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετική σύσταση και να ανανεώσει την όσφρησή σας.

    Τέλος, προσέξτε τις επιλογές ζωής σας. Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την ευαισθησία σας στις οσμές και να επηρεάσει αρνητικά την όσφρησή σας. Επιπλέον, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως η χρόνια ιγμορίτιδα, που μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο την αίσθηση της μυρωδιάς σας. Ένας ακόμη λόγος λοιπόν να το κόψετε.

    Αν τα παραπάνω δεν λειτουργούν ή απλά έχετε βαρεθεί το άρωμά σας, μην απελπίζεστε. Πάντα μπορείτε να επιλέξετε ένα νέο άρωμα που θα σας ανανεώσει και θα σας κάνει να αισθάνεστε φρέσκοι και ανανεωμένοι.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα