20 Μαΐου 2024

    Νέα Ανακάλυψη: Τα κοράλλια της Μεσογείου αποκαλύπτουν την Βιομηχανική Ρύπανση

    Η ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα, καθώς το πάγιο θέμα της ρύπανσης επηρεάζει σοβαρά τα οικοσυστήματα γύρω μας. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η βιομηχανική ρύπανση έχει αφήσει το αποτύπωμά της ακόμα και στα κοράλλια της Μεσογείου. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του University College London, αποκάλυψε ότι σωματίδια άνθρακα, που προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, εντοπίστηκαν να ενσωματώνονται στα κοράλλια του κόλπου Illa Grossa στις νήσους Κολομπρέτες, στην Ισπανία. Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες για την παρακολούθηση της ρύπανσης και των επιπτώσεών της στο περιβάλλον.

    Τα κοράλλια αποτελούν ένα πολύτιμο φυσικό αρχείο για τις μελέτες παλαιοκλίματος, χάρη στον διαρκή ρυθμό ανάπτυξής τους. Όπως και με τα δέντρα, οι στρώσεις των κοραλλιών μπορούν να παρέχουν πολυετή περιβαλλοντικά δεδομένα, που μας προσφέρουν μια εικόνα για την εξέλιξη του περιβάλλοντος. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα αποκαλύπτει για πρώτη φορά την παρουσία σωματιδίων ρύπων, εκτός από τα μικροπλαστικά, που είχαν ενσωματωθεί στους σκελετούς των κοραλλιών. Οι επιστήμονες συλλέξανε δείγματα κοραλλιών από διάφορες τοποθεσίες στον Κάστρο της Ισπανίας και διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια σημαντική αύξηση της μόλυνσης από σφαιροειδή ανθρακούχα σωματίδια (SCP) μεταξύ των ετών 1969 και 1992. Αυτή η περίοδος συνδέεται με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή.

    Η επικεφαλής της έρευνας, Λούσι Ρόμπερτς από το UCL, επισημαίνει: “Η ανακάλυψη αυτών των ρύπων που ενσωματώνονται στους σκελετούς των κοραλλιών εκτείνεται σε δεκαετίες και δείχνει πόσο εκτεταμένη είναι η ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτού του είδους τους ρύπους να ενσωματώνονται στα κοράλλια και η εμφάνισή τους συμπίπτει με την ιστορική εξέλιξη των εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων στην περιοχή”. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ισπανικό ινστιτούτο Instituto de Acuicultura Torre de la Sal και το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και δημοσιεύεται στο περιοδικό “Science of the Total Environment”.

    Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τη σημασία της παρακολούθησης της περιβαλλοντικής ρύπανσης και των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα. Οι κοραλλιογράφοι ως επιστημονικές μάρτυρες του παρελθόντος, μας προσφέρουν μια ευκαιρία να κατανοήσουμε την εξέλιξη του πλανήτη μας και να προσεγγίσουμε τις προκλήσεις που ενώπιόν μας. Η ευρύτερη εφαρμογή αυτής της μεθόδου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μπορεί να μας παρέχει περισσότερα δεδομένα για τις προσπάθειές μας για την αναγέννηση του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα