20 Μαΐου 2024

    Νέα εξέταση αίματος αποκαλύπτει τη διπολική διαταραχή και επιταχύνει τη διάγνωση

    Μια καινοτόμος εξέταση αίματος μπορεί να ανιχνεύσει βιοδείκτες που συσχετίζονται με τη διπολική διαταραχή, παρέχοντας μια πιο γρήγορη διάγνωση, όπως δηλώνει μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό JAMA Psychiatry. Η διπολική διαταραχή επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού και περίπου το 40% από αυτόν διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Ένα απλό τεστ αίματος θα μπορούσε να ανιχνεύσει βιοδείκτες που συνδέονται με τη διπολική διαταραχή, βοηθώντας έτσι στη διάγνωση και παρέχοντας την κατάλληλη θεραπεία σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η διπολική διαταραχή επιφέρει επιλεκτικές κύματα υψηλής και χαμηλής διάθεσης ή μανίας στους ασθενείς της. Ωστόσο, συχνά επισκέπτονται το γιατρό μόνο κατά τις περίοδους χαμηλής διάθεσης, με αποτέλεσμα η διπολική διαταραχή να διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. Αυτό οδηγεί σε λάθος αντιμετώπιση, καθώς οι δύο καταστάσεις απαιτούν διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε άτομα με διπολική διαταραχή χωρίς την προσθήκη σταθεροποιητή διάθεσης μπορεί να προκαλέσει μανιακές καταστάσεις.

    Μια πλήρης ψυχιατρική αξιολόγηση μπορεί να καταλήξει σε σωστή διάγνωση της διπολικής διαταραχής, αλλά αυτό μπορεί να απαιτήσει πολύ χρόνο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εξέταση αίματος θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν γρηγορότερα την κατάλληλη θεραπεία και θα μπορούσε να μειώσει το άγχος των επαγγελματιών υγείας. Μέσω μιας διαδικτυακής αξιολόγησης ψυχικής υγείας και μέσω του τεστ αίματος, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικούς βιοδείκτες που συνδέονται με τη διπολική διαταραχή. Αυτοί οι βιοδείκτες συνδέονται κυρίως με τη μανία και επιβεβαιώθηκαν σε μια ξεχωριστή ομάδα ασθενών που είχαν λάβει διάγνωση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής ή διπολικής διαταραχής.

    Η εξέταση αίματος, μόνη της, μπορεί να διαγνώσει έως και το 30% των ασθενών με διπολική διαταραχή, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ακρίβεια επιτυγχάνεται όταν συνδυάζεται με μια αξιολόγηση ψυχικής υγείας. Η συνδυασμένη αξιολόγηση μέσω της εξέτασης αίματος και της ψυχιατρικής αξιολόγησης θα μπορούσε να παρέχει το ιδανικό αποτέλεσμα, καθώς οι δύο προσεγγίσεις είναι αλληλοσυμπληρούμενες.

    Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ορισμένοι ασθενείς προτιμούν την εξέταση αίματος, καθώς παρέχει ένα απτό και αντικειμενικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η εξέταση αίματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιστημονική έρευνα για την κατανόηση της βιολογικής προέλευσης των ψυχικών διαταραχών και την εύρεση καλύτερων θεραπειών. Η ψυχική νόσος έχει βιολογική βάση και είναι σημαντικό για τους ασθενείς να κατανοήσουν ότι δεν είναι απλώς στο μυαλό τους, αλλά επηρεάζει επίσης το σώμα τους. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών φαρμακευτικών λύσεων για τις διαταραχές της διάθεσης, προσφέροντας έτσι βελτιωμένες θεραπείες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα