19 Μαΐου 2024

    Νέα τάση στο TikTok: Ανάσταση παλιών κομματιών μέσα από τις νέες γενιές

    Πριν από οκτώ χρόνια, όταν η Jain κυκλοφόρησε το τραγούδι «Makeba» από το ντεμπούτο άλμπουμ της, το «Zanaka», δεν φανταζόταν ότι το 2023 θα γινόταν παγκόσμιο χιτ χάρη στο TikTok. Μολονότι το τραγούδι πρωτοκυκλοφόρησε το 2015 και είχε γνωρίσει μέτρια επιτυχία, η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης το έφερε ξανά στην επικαιρότητα. Παρόμοια φαινόμενα έχουν συμβεί και σε άλλα παλιά κομμάτια, καθιστώντας αυτή την τάση αξιοσημείωτη. Παρόλα αυτά, οι λόγοι και οι τρόποι με τους οποίους αυτά τα τραγούδια ξαναζωντανεύουν παραμένουν αμυθήτο μυστήριο.

    Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση οφείλεται στη νοσταλγία που επικρατεί σήμερα. Ωστόσο, αυτή η ερμηνεία δεν εξηγεί πλήρως την επιτυχία των τραγουδιών που πρωταγωνιστούν στο TikTok, όπως το «Makeba» της Jain, το «Heat Waves» των Glass Animals και το «Truth Hurts» της Lizzo. Ένα πιθανό αίτιο για αυτήν την παγκόσμια επιτυχία είναι η στρατηγική του TikTok να επενδύει σε μουσικούς καταλόγους από το παρελθόν, δημιουργώντας ένα κοινό με διαφορετικές μουσικές προτιμήσεις.

    Η επαναφορά αυτών των παλιών κομματιών στην επικαιρότητα προσελκύει τους χρήστες του TikTok, που δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα για την ημερομηνία κυκλοφορίας τους, αλλά για τον χαρακτήρα και τη διάθεση που μεταφέρουν. Έτσι, τραγούδια όπως το «Dreams» των Fleetwood Mac και το «Ma quale idea» του Pino d’Angiò γίνονται viral στο TikTok, παρότι πρωτοκυκλοφόρησαν πολλές δεκαετίες πριν. Οι χρήστες δημιουργούν βίντεο που αντικατοπτρίζουν την εκάστοτε διάθεσή τους, χρησιμοποιώντας αυτά τα κομμάτια ως ηχητικό υπόβαθρο.

    Το TikTok, που κάποτε θεωρούνταν ένα απλό καινούργιο application για εφήβους που μοιράζονταν χορευτικά βίντεο, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα εργαλείο που επηρεάζει τις σύγχρονες μουσικές τάσεις. Αποτελεί έναν από τους κυριότερους χώρους όπου διαμορφώνεται η μουσική βιομηχανία, καθώς πολλά τραγούδια αποκτούν δημοφιλία μέσω της πλατφόρμας. Σε αναγνώριση αυτού του φαινομένου, το Billboard δημιούργησε το TikTok Billboard Top 50, ένα επίσημο τσαρτ που βασίζεται αποκλειστικά στα πιο δημοφιλή τραγούδια του TikTok.

    Η αναβίωση των παλιών κομματιών μέσω του TikTok αποδεικνύει ότι οι χρήστες της πλατφόρμας δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες γενιές. Όσο το κομμάτι είναι πιασάρικο και ταιριάζει στην εκάστοτε διάθεση, γίνεται viral. Αυτή η τάση αποδεικνύει ότι η μουσική δεν έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής και μπορεί να επανεμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή, χαρίζοντας νέες ευκαιρίες για αναγνώριση και επιτυχία στους καλλιτέχνες της.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα