19 Μαΐου 2024

    Νέες πρωτοβουλίες για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

    Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας ευρύτερης στρατηγικής για την πρόληψη του καρκίνου, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την δυνατότητα διενέργειας self-test στα σπίτια για την ανίχνευση προκαρκινικών αλλοιώσεων. Αυτά τα self-test αποτελούν ένα πρόσθετο μέσο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου, ειδικά για τις γυναίκες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις ή αντιμετωπίζουν προκαταλήψεις. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγεία και η βελτίωση της δημόσιας υγείας.

    Το σχέδιο προβλέπει τη δωρεάν διανομή ειδικών κιτ αυτοδειγματοληψίας σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι Ρομά και οι μετανάστριες, που συχνά έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε προληπτικές εξετάσεις. Μέσω αυτών των κιτ, οι γυναίκες θα μπορούν να πραγματοποιούν το τεστ στο σπίτι τους, με το δείγμα να αποστέλλεται και να αναλύεται σε εργαστήριο. Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται για την ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων.

    Η πρακτική της self-test έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων αναμένεται να επιταχύνει την πρόοδο προς την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου, βελτιώνοντας την δημόσια υγεία.

    Επιπλέον, εξετάζεται η επέκταση της δυνατότητας self-test για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου (FIT). Αυτό το τεστ ανιχνεύει τυχόν αίμα στα κόπρανα, προσφέροντας έναν ακόμα τρόπο πρόληψης και ανίχνευσης καρκίνου. Η πρακτική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας την συμμετοχή των πολιτών στο εθνικό πρόγραμμα πρόληψης.

    Επιπλέον, προβλέπεται η επέκταση του δωρεάν εμβολιασμού κατά του ιού HPV για κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών, με στόχο την μείωση της διάδοσης του ιού και των ανεπιθύμητων επιπτώσεων του στην μετέπειτα ηλικία.

    Οι πρωτοβουλίες αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την πρόληψη και προαγωγή της δημόσιας υγείας. Μέσω της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού και της παροχής δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και εμβολίων, προσδοκάται η εξάλειψη του καρκίνου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα