20 Μαΐου 2024

    Νέοι δρόμοι για τις απογευματινές χειρουργήσεις σε 7 νοσοκομεία

    Ένα νέο πρόγραμμα απογευματινών χειρουργείων ξεκινά σε επτά νοσοκομεία της χώρας, παρέχοντας στους πολίτες μία επιπλέον επιλογή για τις χειρουργικές επεμβάσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσηλευτικά ιδρύματα που μπορούν να διεξάγουν απογευματινές χειρουργήσεις είναι τα εξής: Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, ΑΧΕΠΑ, Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Παύλος», Σωτηρία και Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ.Γεννηματάς».

    Τα νοσοκομεία που δήλωσαν ενδιαφέρον για την εκτέλεση απογευματινών χειρουργείων είναι πολλά και η πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας είναι έτοιμη να τα υλοποιήσει. Ωστόσο, περίπου 5-6 μικρά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες υποδομές και προσωπικό θα παραμείνουν εκτός του προγράμματος.

    Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από μία επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων η αφαίρεση βουβωνοκήλης σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Η διαδικασία θα λειτουργεί κανονικά επί πληρωμή, με βάση τα ποσά που έχει ορίσει το Υπουργείο Υγείας ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε επέμβασης.

    Το πρόγραμμα δωρεάν απογευματινών χειρουργείων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορά περίπου 50.000 ασθενείς που αναμένουν εδώ και μήνες για χειρουργική επέμβαση στην εθνική υπηρεσία υγείας, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Παρά ταύτα, μέχρι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό, που απαιτεί έγκριση και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι ασθενείς θα πρέπει να εξοφλούν το κόστος των επεμβάσεών τους.

    Παράλληλα, προκύπτει η ανάγκη για ενίσχυση του προσωπικού στα νοσοκομεία, καθώς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, δείχνει τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με αυτόν, στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόνο 43 λειτουργικές χειρουργικές αίθουσες αντί για τις ανάλογες 70 που απαιτούνται. Ο κ. Γιαννάκος υπογραμμίζει επίσης ότι οι μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έγιναν με προσωπικό από άλλα νοσοκομεία.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει επίσης ότι περίπου 14.000 ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για χειρουργική επέμβαση, και ότι αυτό οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού και αναισθησιολογικών. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναρωτιέται για το προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των απογευματινών χειρουργημάτων.

    Με αφορμή την έναρξη των απογευματινών χειρουργημάτων, ο κ. Γιαννάκος επικρίνει τις σοβαρές ελλείψεις στα νοσοκομεία. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι, αν όλες οι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούσαν κανονικά, δεν θα υπήρχαν λίστες αναμονής. Οι ελλείψεις προσωπικού συνιστούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υγεία των πολιτών της χώρας.

    Παρόλα αυτά, με την έναρξη των απογευματινών χειρουργημάτων στην Θεσσαλονίκη, ανοίγουν νέοι δρόμοι για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Η ελπίδα είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην μείωση των λιστών αναμονής και θα προσφέρει γρηγορότερη περίθαλψη στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα