20 Μαΐου 2024

    Νεανική άνοια: Προφυλάσσοντας τον εγκέφαλο μας με απλά βήματα”

    Νεανική άνοια: Μπορούν αλλαγές στον τρόπο ζωής να αντιστρέψουν τον κίνδυνο;

    Ένα νέο ερευνητικό έργο που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης νεανικής άνοιας. Υπάρχουν 15 παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη νεανική άνοια και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, αν αλλάξουμε ορισμένες συνήθειες και δώσουμε προτεραιότητα στις πρακτικές που βελτιώνουν την υγεία μας, θα μπορέσουμε να προστατευτούμε από αυτήν την σοβαρή νόσο.

    Αναλύοντας τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «JAMA Neurology», παρατηρήθηκε ότι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη βιταμίνης D είναι ενδεικτικοί παράγοντες κινδύνου για τη νεανική άνοια. Επίσης, η μελέτη περιλάμβανε δείγμα 356.052 ενηλίκων ηλικίας 37 έως 64 ετών, οπότε οι επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη νεανική άνοια. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μορφή άνοιας μπορεί να μοιράζεται παρόμοιους παράγοντες κινδύνου με την άνοια στους ηλικιωμένους, όπως η βαρηκοΐα και η μειωμένη δραστηριότητα.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, παρά την ύπαρξη γενετικών παραγόντων κινδύνου, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο αν αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Η πρόληψη της νεανικής άνοιας είναι εφικτή με απλά βήματα και ενέργειες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε από μικρή ηλικία. Ποιες είναι αυτές οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

    Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο νεανικής άνοιας. Οι κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο αυτή. Επιπλέον, η ανεπάρκεια βιταμίνης D αύξησε τον κίνδυνο κατά 59%. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλάμβαναν τη διαταραχή της ακοής, στερητικές συνθήκες μάθησης καθώς και νοσήματα όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης και η ορθοστατική υπόταση. Το αλκοόλ και η κατάθλιψη αποδείχθηκαν επίσης επιβλαβείς παράγοντες.

    Συνεπώς, τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε από τη νεανική άνοια; Το να παραμείνουμε δραστήριοι σωματικά και να διατηρούμε ζωντανό το πνεύμα μας φαίνεται να είναι κλειδί. Τρόποι ζωής όπως η καλή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας γενικά. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για τον εγκέφαλο μας.

    Η νεανική άνοια είναι μια σοβαρή πάθηση, αλλά υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να προστατευτούμε. Με απλές και υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, μπορούμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή και να αποφύγουμε τη νεανική άνοια. Ας πάρουμε αυτά τα βήματα για να υπερασπιστούμε την υγεία μας!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα