19 Μαΐου 2024

    Ολέθρια κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας: Η απειλή για τους ασθενείς είναι πραγματικότητα

    Σε μια ανησυχητική αναφορά από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα, αποκαλύπτεται ότι σχεδόν τα μισά νοσοκομεία στη Γάζα έχουν σταματήσει να λειτουργούν εξαιτίας των βομβαρδισμών και της έλλειψης καυσίμων. Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινώσει σημαντικά την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε χιλιάδες ασθενείς, ενώ απειλεί και τις ζωές αυτών που πάσχουν από καρκίνο.

    Μεταξύ των νοσοκομείων που έχουν κλείσει, είναι το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα. Ο υπουργός Υγείας της Παλαιστίνης, Μάι αλ-Κάιλα, προειδοποιεί ότι οι ζωές 70 ασθενών με καρκίνο κινδυνεύουν σοβαρά, ενώ άλλοι 2.000 ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο.

    Το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ισραηλινές επιθέσεις, με τον διευθυντή του νοσοκομείου, Σόμπι Σκάικ, να αναφέρει ότι έχουν προκληθεί ζημιές στον τρίτο όροφο, καθώς και στα αποθέματα οξυγόνου και νερού. Προς το παρόν, κανείς δεν έχει τραυματιστεί, αλλά η παροχή ιατρικής περίθαλψης στο νοσοκομείο έχει διακοπεί.

    Η ανθρωπιστική κρίση στα νοσοκομεία της Γάζας επιδεινώνεται από το γεγονός ότι τα καύσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία των νοσοκομείων αρχίζουν να εξαντλούνται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το ιατρικό συγκρότημα Al Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, αναμένεται να σταματήσει να λειτουργεί εντός των επόμενων 24 ωρών λόγω έλλειψης καυσίμων. Το νοσοκομείο έχει υποστεί επανειλημμένες επιθέσεις από το ισραηλινό πολεμικό μηχάνημα, με τις εγκαταστάσεις του να πλήττονται σοβαρά.

    Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας έχει εκκινήσει έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις, ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού και την άφιξη εθελοντικών ομάδων για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Επιπλέον, ζητείται η εξοικείωση των τραυματιών, ώστε να μπορέσουν να αποχωρήσουν από την περιοχή για θεραπεία.

    Από την πλευρά του, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν αρκετά καύσιμα στη Γάζα, αλλά υποστηρίζει ότι αυτά βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Τζόναθαν Κονκούριους, αναφέρει ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καυσίμων αποθηκευμένων στη Γάζα, αλλά κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη και τη Χαμάς ότι έχουν κλέψει μέρος από αυτά.

    Επιπροσθέτως, στον ισραηλινό στρατό πιστεύεται ότι εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς έχουν κρυφτεί σε νοσοκομεία μετά την επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

    Η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη Γάζα μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών και εμπλοκής των δυνάμεων του Ισραήλ, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη ιατρική φροντίδα. Αυτή η κατάσταση απαιτεί άμεσες δράσεις για να παρασχεθεί επείγουσα βοήθεια και να σταματήσει η επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία της περιοχής.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα