20 Μαΐου 2024

    Ο αλκοόλ και η απώλεια μνήμης: Μια επικίνδυνη σχέση

    Ολοι έχουμε ξυπνήσει κάποια πρωινά με έναν δυνατό πονοκέφαλο και απώλεια μνήμης. Πως βρεθήκαμε στον καναπέ, με τα ρούχα της προηγούμενης νύχτας, χωρίς να μπορούμε να θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη; Η εξήγηση είναι αρκετά προβλέψιμη: το αλκοόλ που καταναλώσαμε την προηγούμενη μέρα είναι υπεύθυνο για την κατάστασή μας. Το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να αισθανθούμε χαρούμενοι και χαλαροί, αλλά αυτό που μας αποσπά την μνήμη είναι ένα μυστήριο.

    Η γιατρός Jill Grimes έχει την απάντηση για αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με την ειδικό, ο καθοριστικός παράγοντας για την απώλεια μνήμης την επόμενη μέρα είναι τα σφηνάκια. “Τα κενά μνήμης συνήθως εμφανίζονται την επόμενη ημέρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών, μπορεί απλά να μη θυμάστε τίποτα”, εξηγεί η δρ. Grimes. Η απώλεια μνήμης μπορεί να είναι ολική ή αποσπασματική. Η ξαφνική και ταχεία αύξηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα μας είναι αυτή που προκαλεί αυτό το φαινόμενο, και αυτό οφείλεται κυρίως στα σφηνάκια και όχι τα ποτά. Μερικά σφηνάκια είναι αρκετά για να αναστείλουν τη λειτουργία του ιππόκαμπου, που είναι υπεύθυνος για τη μετάδοση της μνήμης από το βραχυπρόθεσμο στο μακροπρόθεσμο. “Έτσι, η μακροπρόθεσμη μνήμη απλά δεν δημιουργείται, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να μην μπορούμε να θυμηθούμε τα γεγονότα, ανεξάρτητα από το πόσοι άνθρωποι μας τα περιγράφουν”, εξηγεί η ειδικός.

    Η δρ. Grimes σημειώνει ότι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την ακριβή ποσότητα αλκοόλ που απαιτείται για να προκληθεί αυτή η επίδραση, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, όμως, τέσσερα ή περισσότερα ποτά σε λιγότερο από δύο ώρες για τις γυναίκες και πέντε ή περισσότερα για τους άντρες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης. Επιπλέον, η λήψη αντικαταθλιπτικών, αντιβηχικών και παυσίπονων μπορεί να ενισχύσει την επίδραση του αλκοόλ. Η σχέση μεταξύ αλκοόλ και απώλειας μνήμης επιβεβαιώνεται από μελέτες που δείχνουν ότι περίπου το ήμισυ των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

    Προκειμένου να αποφύγετε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ, είναι σημαντικό να καταναλώνετε με μέτρο και να είστε ενήμεροι για τους παράγοντες που ενισχύουν την επίδρασή του. Μέτρον έχει η αρετή, όπως λέει και η παλιά παροιμία, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την κατανάλωση αλκοόλ. Μετράει η ευσταθής κατανάλωση, η επίγνωση των προσωπικών ορίων και η ανεκτικότητα. Ένα ποτό μπορεί να φαίνεται αθώο, αλλά ο καταναλωτής φέρει την ευθύνη να γνωρίζει πότε να σταματήσει. Ας μάθουμε να απολαμβάνουμε ένα ποτήρι κρασί, αλλά πάντα με σύνεση και υπευθυνότητα για την υγεία μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα