2 Ιουλίου 2024

    Ο (απίστευτος) επιστημονικός λόγος για τον οποίο πρέπει να κοιμόμαστε την ίδια ώρα, κάθε βράδυ

    Μια νέα μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της τακτικής ώρας ύπνου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι μεγάλες αποκλίσεις σε αυτήν. Μικρές διαφορές στις συνήθειες ύπνου μεταξύ των εργάσιμων ημερών και των ημερών ανάπαυσης μπορούν να οδηγήσουν σε μη ευνοϊκές αλλαγές στον βακτηριακό μας κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή.

    Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με «κοινωνικό τζετλαγκ» έχουν συνήθως φτωχότερη διατροφή, η οποία μπορεί να συμβάλλει σε ανθυγιεινές καταστάσεις. Επιπλέον, ο διαταραγμένος ύπνος λόγω κυκλικής εργασίας έχει γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Η αλλαγή της ώρας που κοιμόμαστε και ξυπνάμε μεταξύ των εργάσιμων ημερών και των ημερών ανάπαυσης είναι γνωστή ως «κοινωνικό τζετλαγκ». Η τήρηση σταθερών ωρών ύπνου και αφύπνισης, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για πολλές ασθένειες.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Kings College του Λονδίνου περιλάμβανε σχεδόν 1.000 ενήλικες. Ανακάλυψαν ότι ακόμα και μια διαφορά 90 λεπτών στο μέσον νυχτερινού ύπνου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας μπορεί να επηρεάσει τα βακτήρια στο έντερο. Η ποικιλία των βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα είναι πραγματικά σημαντική για την υγεία. Ορισμένα βακτήρια είναι πιο ευεργετικά από άλλα, ενώ η σωστή ισορροπία αποτελεί το κλειδί για την πρόληψη πολλών ασθενειών.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η σχέση μεταξύ ύπνου, διατροφής και βακτηρίων του εντέρου είναι περίπλοκη και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, συμβουλεύουν να διατηρούμε τακτικά ωράρια ύπνου και να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή για να διατηρήσουμε την υγεία μας και τον εντερικό μας μικροβιακό κόσμο σε καλή κατάσταση.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα