20 Μαΐου 2024

    Ο μίμος των φωνών –

    Στο παρακάτω άρθρο, θα εξετάσουμε το βιβλίο “Ο μίμος των φωνών” του Τόμας Μπέρνχαρντ, καθώς αναφέρεται στις αντιφάσεις της ανθρώπινης ψυχής. Ο Μπέρνχαρντ ήταν ένας διάσημος Αυστριακός συγγραφέας, ο οποίος ασχολήθηκε και με δημοσιογραφική εργασία, γνωρίζοντας άριστα τις ανθρώπινες αθλιότητες και τους παραλογισμούς.

    Το βιβλίο περιέχει μικρές ιστορίες, στις οποίες εμφανίζονται φιλόσοφοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αξιωματούχοι, εργάτες, μαθητές, δήμαρχοι, δικαστές και ακόμα και πρόεδροι κρατών. Αυτές οι ιστορίες ασχολούνται με αυτοκτονίες, δολοφονίες, ληστείες, απάτες, ατυχήματα, εξαφανίσεις και περιπτώσεις τρέλας. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις έμμονες ιδέες του για τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ψυχής και την αδυναμία της γλώσσας να αποδώσει το παράλογο της ζωής.

    Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι ο Μπέρνχαρντ εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως δικαστικός ανταποκριτής σε μια εφημερίδα, παρακολουθώντας τα καθημερινά γεγονότα στα δικαστήρια. Αυτή η εμπειρία του έδωσε μια προσωπική θέα στην αθλιότητα και τον παραλογισμό της ανθρώπινης ψυχής.

    Η γραφή του Μπέρνχαρντ είναι γνωστή για τον κυνισμό και το μαύρο χιούμορ του, καθώς και την απέχθεια του προς την πατρίδα του, την Αυστρία. Οι καταγγελίες του για την αδιαφορία και την αναισχυντία της Βιέννης απέναντι στους στοχαστές και τους καλλιτέχνες παραμένουν στο έργο του, παρουσιάζοντας την πόλη ως ένα μεγάλο νεκροταφείο της φαντασίας και των ιδεών. Η αντίθεση σε επίσημες αυστριακές αρχές και η διαθήκη του να μην επιτραπεί η τυπική κυκλοφορία των έργων του στην χώρα αντικατοπτρίζουν την επαναστατική προσέγγιση του συγγραφέα.

    Το “Ο μίμος των φωνών” είναι ένα σημαντικό έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ που αντιμετωπίζει τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ψυχής και αποτυπώνει την μισαλλοδοξία και την απέχθειά του προς τον κόσμο γύρω του. Αυτό το βιβλίο αποτελεί έναν διερευνητικό ταξιδεύοντας στη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής, μας καλεί να αναρωτηθούμε για την πολυπλοκότητα και τις παράξενες καταστάσεις που μπορεί αυτή να προκαλέσει.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα