18 Μαΐου 2024

    Ο τρόπος να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα λαχανικά τους

    Ένα μυστικό για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους, γράφει και μοιράζεται με τους αναγνώστες της η Megan Rossi, γιατρός και μαμά ενός 2χρονου αγοριού. Η Rossi εξηγεί πώς, βασιζόμενη στις επιστημονικές γνώσεις της και σε έρευνες που διάβασε σχετικά με την παιδική διατροφή, κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του γιου της για τα λαχανικά και για όλα τα υγιεινά τρόφιμα που του έβαζε στο πιάτο.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο φιλανθρωπικός οργανισμός ‘1.000 Days’, η διατροφή των παιδιών από τη γέννηση μέχρι τα 2 έτη έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, το IQ τους και τις σχολικές τους επιδόσεις. Η Rossi επισημαίνει επίσης ότι η διατροφή είναι σημαντική ακόμα και πριν τη σύλληψη του παιδιού, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει το συσχετισμό μεταξύ των διατροφικών συνηθειών των γονιών πριν την σύλληψη και των διατροφικών επιλογών που θα κάνει το παιδί τους στη ζωή του.

    Μια πρόταση που προτείνει η γιατρός είναι να αναπτύξουμε την αγάπη των παιδιών μας για τα λαχανικά κατά την εισαγωγή τους στις στερεές τροφές. Σύμφωνα με τις οδηγίες των παιδιάτρων, πρέπει να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, όσπριων, μπαχαρικών ακόμα και ξηρών καρπών, προσέχοντας πάντα για πιθανές αλλεργίες, ώστε να αναπτύξουν την γευστική τους αντίληψη. Με βάση τις έρευνες, όσο πιο ποικίλη είναι η διατροφή των παιδιών σε αυτή την περίοδο, τόσο λιγότερο επιλεκτικά θα γίνουν αργότερα με το φαγητό τους.

    Ωστόσο, η Rossi πιστεύει ότι ακόμα και αν τα παιδιά μας είναι μεγαλύτερα και έχουν ήδη αναπτύξει κάποια επιλεκτικότητα με το φαγητό τους, ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν να τρώνουν υγιεινά είναι να γίνουμε εμείς το σωστό παράδειγμα. Αν τα παιδιά μας βλέπουν τους γονείς τους να τρώνε σαλάτα και να έχουν πάντα λαχανικά στο τραπέζι, τότε είναι πιθανό να τα δοκιμάσουν κάποια στιγμή.

    Οι ειδικοί επίσης αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δέκα προσπάθειες από τους γονείς, πριν ένα παιδί αποφασίσει να δοκιμάσει μια νέα γεύση.

    Συνεπώς, είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στη διατροφή των παιδιών μας από μικρή ηλικία, να προσφέρουμε ποικιλία στο φαγητό τους και να γίνουμε το σωστό παράδειγμα. Έτσι, θα τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν μια υγιή και ισορροπημένη σχέση με τη διατροφή τους, που θα τους συνοδεύσει όλη τη ζωή τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα