20 Μαΐου 2024

    Πώς να αποφύγουμε τις τοξικές φράσεις που πληγώνουν τα παιδιά

    Το παιδί μπορεί να φτάσει σε σημείο ακραίας συμπεριφοράς, με κακή συμπεριφορά, φωνές και ξεσπάσματα. Όμως, συχνά αυτές οι “αθώες” φράσεις που εκστομίζουν οι γονείς για να ηρεμήσουν το παιδί μπορούν να το πληγώσουν και να του καταστρέψουν την αυτοπεποίθηση που προσπαθεί να χτίσει. Η Δρ. Tovah Klein, παιδοψυχολόγος και Διευθύντρια στο Κέντρο Ανάπτυξης Νηπίων του Κολλεγίου Barnard στη Νέα Υόρκη, επισημαίνει ότι κάθε φράση που επικρίνει τις συμπεριφορές ή τα αισθήματα του παιδιού είναι προβληματική. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτά που λέμε, καθώς το αίσθημα ντροπής μπορεί να είναι τοξικό για ένα μικρό παιδί. Μπορεί να αναρωτηθεί γιατί δεν τα καταφέρνει καλά και να νιώσει ότι δεν μπορεί να αλλάξει.

    Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τέτοιες τοξικές φράσεις που μπορούν να πληγώσουν το παιδί. Αντί για αυτές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρακάτω παραδείγματα που δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση:

    1. “Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι έτσι. Θα σε ακούσω και θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω.”
    2. “Ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα τα καταφέρεις. Έχω πίστη σε εσένα.”
    3. “Ας δούμε μαζί πώς μπορούμε να βρούμε λύση σε αυτήν την κατάσταση.”
    4. “Μην ανησυχείς, θα είμαι δίπλα σου για να σε στηρίξω και να σε βοηθήσω.”
    5. “Δεν είναι τόσο σημαντικό το τι σκεφτόμαστε αυτήν τη στιγμή. Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.”

    Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, έχουν δικαίωμα να βιώνουν διάφορα συναισθήματα. Πρέπει να τους δείχνουμε κατανόηση και ενσυναίσθηση και να μην τους ντροπιάζουμε για αυτό που αισθάνονται. Αν καταφέρουμε να τους προσφέρουμε αυτό το αίσθημα ασφάλειας και στήριξης, θα τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα