20 Μαΐου 2024

    Πώς στήθηκε η απάτη-«μαμούθ» σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με ζημιά 8 εκατ. ευρώ

    Ποιο είναι το άμεσο κέρδος για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους όταν υπάρχουν παράνομες εκτελέσεις συνταγών και απάτες; Η διοίκητρια του οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, μίλησε για την περίπτωση μίας απάτης που προκάλεσε ζημιά ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και περιλάμβανε περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων επιθεμάτων. Η υπόθεση αυτή εκτυλίχθηκε στην περίοδο 2017-2019, κατά την οποία ήδη η προηγούμενη διοίκηση είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες.

    Το πρόβλημα ήταν ότι κάποια υλικά επιθέματα, που προοριζόταν για δερματικές βλάβες, είχαν κατηγοριοποιηθεί εσφαλμένα. Αυτό σήμαινε ότι οι ασθενείς είχαν να πληρώσουν οι ίδιοι για την αγορά των υλικών και να υποβάλουν αίτημα για επιστροφή χρημάτων, ενώ συνταγογραφούνταν χιλιάδες συνταγές.

    Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει την υπόθεση μετά από μια πολύπλοκη έρευνα και σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρει περίπου 79.000 παράνομες συνταγογραφήσεις που προκάλεσαν αυτή τη ζημιά. Η Ελληνική Αστυνομία χαρακτήρισε τη δράση αυτής της οργάνωσης εγκληματική, και οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

    Ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει ότι παρέχει κάθε συνδρομή και πληροφόρηση προς τις δικαστικές αρχές και ότι είναι πάντα κοντά στους ασφαλισμένους του, προσπαθώντας να επιλύσει κάθε θέμα που προκύπτει. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλα τα έξοδα για νοσηλεία και αποκατάσταση σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα θύματα αυτής της απάτης δεν πληρώνουν συμμετοχή για καμία υπηρεσία, φάρμακο ή ιατροτεχνολογικό υλικό.

    Η ανακοίνωση της υπόθεσης αυτής και η δημιουργία ενός ειδικού κέντρου στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ έγιναν για να διασφαλιστεί ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν εύκολη πρόσβαση σε κάθε απαραίτητη υπηρεσία ή αγαθό που χρειάζονται. Ο ΕΟΠΥΥ δεσμεύεται να εξαλείψει κάθε εμπόδιο και να διευκολύνει τους ασφαλισμένους του, πάντα προσπαθώντας να υποστηρίξει τη Δικαιοσύνη.

    Η απάτη εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων είναι μια σοβαρή παραβίαση που πρέπει να τιμωρείται, και η Ελληνική Αστυνομία ερευνά επιμελώς τις περιπτώσεις αυτές. Η συνεργασία μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της Ελληνικής Αστυνομίας είναι στενή και συνεχής, και μαζί αντιμετωπίζουν πολλές υποθέσεις απάτης. Μία από αυτές ήταν η υπόθεση του “21”, όπου και πάλι εξιχνιάστηκε μια μεγάλη απάτη στους τομείς της συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών.

    Ο ΕΟΠΥΥ είναι αφοσιωμένος στο να παρέχει τη βέλτιστη φροντίδα και τη σωστή αποζημίωση σε όλους τους ασφαλισμένους του. Ο οργανισμός εργάζεται αδιάλειπτα για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων διαχειρίζονται με τρόπο διαφανή και υπεύθυνο. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αντιμετώπιση, και ο ΕΟΠΥΥ είναι έτοιμος να βοηθήσει καθέναν ξεχωριστά για να διασφαλίσει την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα για την υγεία των ασφαλισμένων του.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα