19 Μαΐου 2024

    Στα 12 μήνες τα περισσότερα μωράκια ακόμα χρειάζονται δύο ημερήσιους ύπνους – το πρόγραμμα ύπνου που πρέπει να ακολουθήσεις

    Όταν πρόκειται για τους ύπνους των μωρών, ακόμα και στα 12 μήνες δεν είναι ασυνήθιστο να χρειάζονται δύο ημερήσιους ύπνους. Όμως, πότε πρέπει να κοιμάται το μωρό σου; Ένας φυσιολογικός βιολογικός ρυθμός ξυπνάει το παιδί περίπου μεταξύ τις 06:30-07:00 το πρωί. Αν το παιδί σου ξυπνάει πριν από τις 6 το πρωί, τότε ίσως χρειαστεί να επανεξετάσετε το πρόγραμμά σας!

    Σε αυτή την ηλικία, κάθε ύπνος μέσα στην ημέρα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 60 λεπτά. Ιδανικά, τα παιδάκια στα 12 μήνες κοιμούνται περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά το πρωί και περίπου 2 ώρες το μεσημέρι. Είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός, γιατί σε αυτή την ηλικία υπάρχει μια αλλαγή στον ύπνο!

    Τι σημαίνει αυτό; Συχνά, τα μωρά αρχίζουν να αντιστέκονται στον πρωινό ή το μεσημεριανό ύπνο τους. Μην πανικοβληθείς, και ό,τι κι αν κάνεις, μην εσφαλμένα θεωρήσεις ότι δεν χρειάζονται έναν από τους δύο ύπνους.

    Αντίθετα, συνέχισε να προσφέρεις και τους δύο ύπνους! Βεβαιώσου ότι το δωμάτιο είναι εντελώς σκοτεινό και άσε το παιδί να χαλαρώσει μέσα στην κούνια, ακόμα κι αν δεν καταφέρει να κοιμηθεί. Ο βραδινός ύπνος ξεκινά γύρω στις 7 το απόγευμα. Ίσως ακούγεται νωρίς για εσάς, ειδικά σε μια χώρα όπου ακόμα υπάρχει ηλιοφάνεια και ζέστη! Ωστόσο, εάν το παιδί σας δεν έχει κοιμηθεί καλά ή αρκετά μέσα στην ημέρα, τότε το καλύτερο για όλους είναι να κοιμηθεί νωρίς και να ξεκουραστεί!

    Παρακάτω βρίσκεται ένα ενδεικτικό πρόγραμμα ύπνου για μωράκια στα 12 μήνες:
    – 07:00: Ξεκίνα την ημέρα και ταΐσε το παιδί σου
    – 09:15: Ρίξε ρυθμούς και χαλαρώστε μαζί
    – 09:30-10:30: Πρωινός ύπνος
    – 12:15: Ρίξε ρυθμούς και χαλαρώστε μαζί
    – 12:30/13:00-15:00: Μεσημεριανός ύπνος
    – 17:30: Μπάνιο
    – 19:00/19:30: Βραδινός ύπνος

    Πρόγραμμα ύπνου για τα μωράκια είναι η καλύτερη λύση για να τα βοηθήσει να ξεκουραστούν και να αναπτυχθούν σωστά. Μείνε ευαίσθητη στις ανάγκες του παιδιού σου και προσαρμόστε το πρόγραμμα ανάλογα. Μην ξεχνάς πως όλα τα μωρά είναι διαφορετικά, οπότε μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόσεις και το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σου. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι θα έχετε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο, που θα σας βοηθήσει να απολαύσετε ακόμα περισσότερο την παρέα του ένα άνετο απογευματάκι.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα