19 Μαΐου 2024

    Η απειλή της κλιματικής κρίσης στην μπύρα

    Το φάσμα της κλιματικής αλλαγής απειλεί να αλλάξει το τοπίο της μπίρας και να επηρεάσει την τιμή της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η μείωση της παραγωγής λυκίσκου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία και ποιότητα της αγαπημένης μας μπίρας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος της στο μέλλον.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, η ποιότητα και ποσότητα του λυκίσκου, του κύριου συστατικού για την παρασκευή μπίρας, μειώνεται σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνα προβλέπει μείωση των αποδόσεων λυκίσκου από 12% έως 35% μεταξύ των ετών 2021 και 2050 σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειάς του. Το πρόβλημα εντείνεται από τις αυξανόμενες ξηρασίες που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.

    Οι craft μπίρες, που αποτελούν μια ανερχόμενη τάση στον κόσμο της μπίρας, έχουν αυξήσει τη ζήτηση για υψηλής ποιότητας λυκίσκο. Ωστόσο, οι εκπομπές αερίων από την παραγωγή και διακίνηση του λυκίσκου απειλούν τον πλανήτη και την αειφορία. Η βιομηχανία της μπίρας αντιμετωπίζει πλέον μεγάλο κίνδυνο και αναγκάζεται να αναζητήσει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι ειδικά αισθητές στη Βρετανία, αλλά η Σλοβενία, η Πορτογαλία και η Ισπανία επίσης θα αντιμετωπίσουν σοβαρές μειώσεις στην παραγωγή λυκίσκου, σύμφωνα με την έκθεση. Οι αγρότες σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους προσαρμογής για να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες λυκίσκου.

    Γνωστό είναι ότι η μπίρα αποτελεί το τρίτο πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο, μετά το νερό και το τσάι. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε την απειλή της κλιματικής κρίσης στην αγαπημένη μας μπίρα, η οποία ενδέχεται να μην είναι πλέον η ίδια στο μέλλον. Επομένως, είναι καθήκον μας ως καταναλωτές και βιομήχανοι να βρούμε βιώσιμες λύσεις για να διασφαλίσουμε τη διατήρηση και ανάπτυξη της μπίρας που αγαπάμε, προστατεύοντας το περιβάλλον και τις καλλιέργειες λυκίσκου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα