20 Μαΐου 2024

    Τα θαυματουργά αποξηραμένα αρωματικά φύλλα που βελτιώνουν την πέψη και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη

    Οι νέες ευεργετικές ιδιότητες της δάφνης, γνωστής και ως δαφνόφυλλα, του μεσογειακού αρωματικού φυτού που όλοι αγαπήσαμε για τη γεύση που χαρίζει στα φαγητά μας, όπως τις φακές και άλλες σούπες και πιάτα με κρέας, το καθιστούν αναπόσπαστο μέρος της κουζίνας μας και της διατροφής μας. Προέρχεται από το όνομα Δάφνη, την αγαπημένη νύμφη της θεάς Αρτέμιδος, που ζήτησε από τον πατέρα της, Πηνειό, να τη μεταμορφώσει σε φυτό για να ξεφύγει από τον θεό Απόλλωνα. Εξαιτίας αυτής της ιστορίας, η δάφνη έγινε ιερό φυτό και τα αποξηραμένα φύλλα της μπορούν να ευεργετήσουν τον οργανισμό μας με λίγες θερμίδες και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Μια κουταλιά του γλυκού περιέχει επίσης ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη (Β2) και ψευδάργυρο.

    Τρία σημαντικά οφέλη για την υγεία μας

    Η προσθήκη δαφνόφυλλων στα φαγητά μας αυξάνει την περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Εκτός από αυτά, η δάφνη παρέχει και άλλα σημαντικά οφέλη:
    1. Βελτιώνει την πέψη: Οι φυτικές ίνες που περιέχει το δαφνόφυλλο βοηθούν στον εντερικό μας έλεγχο, ενισχύουν την κίνηση του πεπτικού συστήματος και βελτιώνουν την πέψη των τροφίμων.
    2. Ρυθμίζει τη χοληστερόλη: Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φύλλα δάφνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, προλαμβάνοντας έτσι καρδιαγγειακές παθήσεις.
    3. Ρυθμίζει τη γλυκόζη: Η δάφνη μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.

    Γιατί να αφαιρούμε τα φύλλα μετά το μαγείρεμα

    Παρόλο που η δάφνη θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και επομένως οι ειδικοί συνιστούν να μην τη χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή συνδυαστικά με άλλα φάρμακα. Ωστόσο, η δάφνη έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για χιλιάδες χρόνια, h λόγω των αντιμικροβιακών της ιδιοτήτων. Μελέτες δείχνουν ότι τα έλαια της δάφνης είναι τοξικά για πολλά παθογόνα, όπως βακτήρια και μύκητες. Το γεγονός ότι συνήθως αφαιρούμε τα φύλλα μετά το μαγείρεμα οφείλεται στην υφή τους. Τα φύλλα δεν μαλακώνουν κατά το μαγείρεμα, παραμένουν αιχμηρά και μπορεί να κολλήσουν στον οισοφάγο, προκαλώντας πνιγμό ή ακόμη και διάτρηση του εντέρου.

    Με όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει, είναι προφανές ότι η δάφνη θα πρέπει να είναι μια αναπόσπαστη επιλογή για την καθημερινή μας διατροφή. Προσθέστε δαφνόφυλλα στις σούπες, τα φαγητά και τις σάλτσες σας και απολαύστε όλα τα οφέλη που προσφέρει αυτό το εκπληκτικό αρωματικό φυτό!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα