19 Μαΐου 2024

    Τα Οινοποιεία της Βόρειας και Βόρειο-Ανατολικής Αττικής

    Η περιοχή της Βόρειας και Βόρειο-Ανατολικής Αττικής, περιλαμβάνοντας τα βουνά της Πεντέλης και της Πάρνηθας, είναι γνωστή για την ψυχρή της κλιματική ζώνη. Το κλίμα εδώ έχει ηπειρωτικά χαρακτηριστικά, επηρεάζεται λιγότερο από τη θάλασσα και οδηγεί σε αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις βραδινές ώρες. Αυτή η κλιματική συνθήκη επιτρέπει στα σταφύλια να διατηρούν υψηλότερες οξύτητες και να αναπτύσσουν ντελικάτο αρωματικό δυναμικό.

    Στα οινοποιεία αυτής της περιοχής, τα σταφύλια ωριμάζουν πιο αργά σε σύγκριση με τις πιο μεσογειακές περιοχές. Για παράδειγμα, τα Σαββατιανά στη Σταμάτα σπάνια ξεπερνούν το 12% αλκοόλ, ακόμα και σε ζεστές χρονιές. Τα εδάφη στην Πάρνηθα και την Πεντέλη είναι κυρίως άγονα και τα αμπέλια είναι φυτεμένα με γραμμικές ή επικλινείς διαμορφώσεις.

    Ορισμένα από τα δημοφιλή οινοποιεία σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν:

    Οινοποιείο «Κτήμα Κοκοτός»

    Το οινοποιείο «Κτήμα Κοκοτός» βρίσκεται στη Σταμάτα και ξεκίνησε τη λειτουργία του τη δεκαετία του ’70. Το κτήμα διαθέτει αμπελώνες σε έκταση άνω των 80 στρεμμάτων στις πλαγιές του Πεντελικού. Η οικογένεια Κοκοτού καλλιεργεί διεθνείς ποικιλίες, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay, προσανατολίζοντας την παραγωγή τους σε υψηλής ποιότητας κρασιά. Το οινοποιείο παράγει επίσης κρασί από τα τοπικά σταφύλια της περιοχής, όπως Σαββατιανό. Το κτήμα επίσης λειτουργεί ως χώρος φιλοξενίας επισκεπτών και διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα.

    Οινοποιείο «Οινότρια Γη» – Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ΑΕ

    Το οινοποιείο «Οινότρια Γη» βρίσκεται στο Καπανδρίτι, Αττική, και αποτελεί ένα μοντέρνο οινοποιείο με εγκαταστάσεις παραγωγής και διάθεσης κρασιών. Το κτήμα καλλιεργεί αμπελώνες στις όχθες της λίμνης Μαραθώνα, στη Δράμα. Με φυτεύσεις βιολογικής καλλιέργειας, παράγονται ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Cabernet Sauvignon και το Syrah. Το οινοποιείο έχει επίσης ένα μουσείο κρασιού με πολυάριθμα εκθέματα και αίθουσες για διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων.

    Οινοποιείο Ζεγγίνης

    Η οικογένεια Ζεγγίνη καλλιεργεί αμπελώνες στη Ραμνούντα, στα βορειότερα ανατολικά της Αττικής. Ο αμπελώνας καλλιεργεί τις ποικιλίες Σαββατιανό, Ασύρτικο, Chardonnay, Αγιωργίτικο και Merlot σε κόκκινο αργιλώδες έδαφος. Το οινοποιείο παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας που φέρουν τις ετικέτες Savvatiano Zeginis και Velanidia.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα