19 Μαΐου 2024

    Τα Οινοποιεία της Δυτικής Αττικής

    Η Δυτική Αττική έχει μια πληθώρα οινοποιείων που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της. Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των αμπελώνων της είναι ο μόνιμος αέρας που φυσά στον “διάδρομο” μεταξύ του Κορινθιακού και του Σαρωνικού κόλπου. Αυτός ο αέρας δροσίζει τον αμπελώνα και ευνοεί την ωρίμανση των σταφυλιών.

    Οι εδαφικές συνθήκες είναι επίσης σημαντικές για την παραγωγή κρασιού. Στην περιοχή των Μεγάρων, τα εδάφη είναι εύφορα και επιτρέπουν μεγαλύτερες αποδόσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχουν παραγωγοί που επιλέγουν να επενδύσουν στην ποιότητα του κρασιού τους αντί για την ποσότητα. Στην περιοχή των Μεγάρων, μπορούν να παράγουν λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά με τη βοήθεια του ΠΓΕ Γεράνια. Η Πλαγιές του Κιθαιρώνα έχουν παρόμοιο κλίμα με τις πλαγιές της Πεντέλης και της Πάρνηθας, με βαριά εδάφη που περιέχουν άργιλο και πηλό. Εδώ, επίσης, μπορούν να παράγουν λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά με τη βοήθεια του ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα.

    Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων – Gerania Wines

    Ο Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Μεγάρων, ο οποίος ιδρύθηκε το 1908, είναι ένας από τους πρώτους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Στο οινοποιείο του πραγματοποιείται η επεξεργασία και διακίνηση των παραγωγών της περιοχής.

    Ο αμπελώνας των Μεγάρων εκτείνεται στους πρόποδες του όρους Γεράνεια και αποτελείται κυρίως από τις ποικιλίες Ροδίτης Μεγάρων και Σαββατιανό για τα λευκά κρασιά, και την ποικιλία Μαυρούδι για τα κόκκινα. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν επίσης τις ποικιλίες Ασύρτικο, Chardonnay, Syrah, Merlot και Αγιωργίτικο.

    Τα οινοποιείο παράγει διάφορες ετικέτες κρασιού, όπως το “ONAR” λευκό κρασί από Μοσχοφίλερο και ερυθρό από Αγιωργίτικο, το “Alkion” με λευκό από Σαββατιανό και Ασύρτικο και ερυθρό και ροζέ από Cabernet Sauvignon και Syrah, και το “Άλκαθος” με λευκό από Σαββατιανό και ερυθρό από Αγιωργίτικο και Merlot. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό για επισκέψεις και διαθέτει χώρο εκθεμάτων για το κοινό.

    Διεύθυνση: Παραλία Βαρέας, Μέγαρα 191 00, Αττική
    Τηλέφωνο: +30 22960 80412
    Ιστοσελίδα: www.geraniawines.gr
    Email: gerania@geraniawines.gr

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα