20 Μαΐου 2024

    Υπόταση – Ποια φαγητά και ποτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανατροπή της χαμηλής αρτηριακής πίεσης

    Η αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα σημαντικό μέγεθος για την υγεία μας, και η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπόταση, μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Αν και δεν υπάρχει ένα αποδεκτό πρότυπο για την χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι μετρήσεις που είναι μικρότερες από 90/60 mm Hg θεωρούνται ανησυχητικές. Ανάλογα τον τύπο της υπότασης, υπάρχουν κάποια φαγητά και ποτά που μπορούν να βοηθήσουν να ανέβει η πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.

    Μία διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι σε ένα ποτήρι νερό ή καρυκεύοντας το φαγητό σας με αλάτι. Επίσης, μπορείτε να καταναλώνετε αλμυρά τρόφιμα, όπως ελιές ή αντζούγιες, και να επιλέγετε σνακ σαν ξηρούς καρπούς.

    Η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία, η οποία μπορεί να συνδέεται με την υπόταση. Έτσι, μπορείτε να καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν φυλλικό οξύ, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, όσπρια, αυγά, παντζάρια, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φύτρο σιταριού και συκώτι. Επίσης, η βιταμίνη Β12 περιλαμβάνεται σε κρέας, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ μπορείτε επίσης να επιλέξετε τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12, όπως δημητριακά πρωινού και γάλατα φυτικής προέλευσης.

    Η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, οπότε είναι σημαντικό να προσέχετε τα επίπεδα υγρών που πίνετε. Προσπαθήστε να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού και άλλων υγρών καθημερινά. Οι ηλικιωμένοι, ειδικά, πρέπει να είναι προσεκτικοί με την ενυδάτωσή τους και να πίνουν υγρά τακτικά.

    Τέλος, τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να αυξήσουν προσωρινά την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η επίδραση της καφεΐνης στην αρτηριακή πίεση δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφής. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο καφές αυξάνει προσωρινά την αρτηριακή πίεση μόνο σε άτομα που δεν τον καταναλώνουν τακτικά. Άλλα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη είναι η σοκολάτα, το τσάι, το κακάο και ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.

    Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε αν έχουμε υπόταση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και να αποφεύγουμε τις φαγητές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

    Εάν αισθάνεστε συχνά συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας. Επίσης, εάν η υπόταση σας οφείλεται σε φάρμακα που λαμβάνετε, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει τις παρενέργειες και να προσαρμόσει τη θεραπεία σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα