20 Μαΐου 2024

    Υψηλή κρεατινίνη: Σημαντικά συμπτώματα που αξίζει να λάβετε υπόψη

    Στις πρόσφατες εξετάσεις που υποβληθήκατε, ενδέχεται να παρατηρήσατε αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα, πράγμα που αναμφίβολα προκαλεί ανησυχία. Είναι σημαντικό, ωστόσο, να κατανοήσετε τη σημασία αυτών των υψηλών επιπέδων και το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η κρεατινίνη. Η κρεατινίνη αποτελεί ένα απόβλητο προϊόν που παράγεται από τους μύες σας και συνήθως αποβάλλεται μέσω των νεφρών. Οι υγιείς νεφροί διαλέγουν την κρεατινίνη από το αίμα σας και την εξάγουν από το σώμα σας μέσω της ούρησης. Οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα σας και στα ούρα σας για να αξιολογήσουν τη λειτουργία των νεφρών σας.

    Συνήθως, η κρεατινίνη θεωρείται υψηλή στο αίμα σε περιπτώσεις όπου στους άντρες ξεπερνά τις 1,2 mg/dl και στις γυναίκες τις 1,0 mg/dl. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ότι οι κανονικές τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα σε διάφορα νοσοκομεία και εργαστήρια. Σύμφωνα με στοιχεία από το British Medical Journal, το συνήθες εύρος αναφοράς για την κρεατινίνη στον ορό αίματος είναι 60-110 mcmol/l (0,7-1,2 mg/dl) για άνδρες και 45-90 mcmol/l (0,5-1,0 mg/dl) για γυναίκες.

    Η αύξηση των επιπέδων κρεατινίνης μπορεί να μην είναι αυτοτελώς επιβλαβής, αλλά αποτελεί συνήθως ένδειξη άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ). Ένας αιματολογικός έλεγχος κρεατινίνης, σε συνδυασμό με παραγόντες όπως η ηλικία, το βάρος και ιατρικό ιστορικό, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν την κατάσταση της νεφρικής σας λειτουργίας και να ανιχνεύσουν πιθανά προβλήματα. Οι αιτίες υψηλών επιπέδων κρεατινίνης μπορεί να περιλαμβάνουν λίθους στα νεφρά που φράζουν το ουροποιητικό σύστημα, λοίμωξη των νεφρών, σπειραματονεφρίτιδα (φλεγμονή των δομών των νεφρών που φιλτράρουν το αίμα) και πιθανή νεφρική ανεπάρκεια.

    Εκτός από τη νεφρική λειτουργία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν προσωρινά να αυξήσουν τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα. Αυτοί περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, την αφυδάτωση και την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

    Η παρουσία υψηλών επιπέδων κρεατινίνης συνήθως δεν είναι καθαρά ορατή, αλλά υποδηλώνει πιθανά προβλήματα υγείας. Εάν η αύξηση αυτή οφείλεται σε προβλήματα με τα νεφρά σας, μπορεί να παρουσιάσετε σχετικά συμπτώματα. Οι νεφρικές παθήσεις συνήθως προκαλούν προβλήματα κατακράτησης υγρών και στην ουροδόχο κύστη. Εάν οι νεφροί σας δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί στο να απομακρύνουν τοξίνες και απόβλητα από το σώμα, μπορεί να εμφανίσετε μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως ναυτία, πόνο στο στήθος, κράμπες μυών, έμετο, κόπωση, αλλαγές στη συχνότητα ούρησης και στην εμφάνιση, υψηλή αρτηριακή πίεση, οίδημα ή κατακράτηση υγρών και κνησμό.

    Αν έχετε διαγνωστεί με νεφρική πάθηση και παρουσιάζετε υψηλά επίπεδα κρεατινίνης, είναι σημαντικό να το λάβετε σοβαρά υπόψη και να λάβετε μέτρα για την προστασία της υγείας των νεφρών σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνιστά να ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας για να αποφύγετε την υπερβολική καταπόνηση των νεφρών σας, να μειώσετε την ένταση της άσκησης, να αποφύγετε τα συμπληρώματα κρεατίνης και να συζητήσετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις υγείας που μπορεί να επηρεάζουν τη νεφρική λειτουργία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης. Τέλος, αν οι εξετάσεις σας έχουν δείξει νεφρική ανεπάρκεια, ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις διαθέσιμες επιλογές θεραπείας, όπως μεταμόσχευση ή αιμοκάθαρση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να δράσετε το συντομότερο δυνατό για να διασφαλίσετε την καλή σας υγεία και την προστασία των νεφρών σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα