19 Μαΐου 2024

    Κώστας Λαγουβάρδος: «Ήταν ο πιο ζεστός χειμώνας στα χρονικά της χώρας μας»

    Οι υπερψηλές θερμοκρασίες προμηνύουν ένα ζεστό καλοκαίρι; Ότι λάχει! Το επικείμενο καλοκαίρι δεν συνδέεται απαραιτήτως με τις παρούσες υψηλές θερμοκρασίες και αγνοεί τελείως την επιστημονική τεκμηρίωση. Είναι αλήθεια πως οι τελευταίες μέρες παρατηρούμε μια δραματική αύξηση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο φετινός Μάρτιος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων 15 χρόνων στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Οι θερμοκρασίες παρουσίασαν αποκλίσεις της τάξης των 4-5°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

    Ωστόσο, η θερμοκρασία παρέμεινε υψηλή και τις επόμενες μέρες, ενώ μόνο τις τελευταίες εβδομάδες του μήνα παρατηρήθηκε ελαφρώς μείωση σε σχέση με τον μέσο όρο. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν καιρικές συνθήκες-ρεκόρ, με θετικές αποκλίσεις έως και +12°C από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μια καθαρή τάση που παρατηρείται έως τις 10 Απριλίου είναι η συνέχιση της υψηλής θερμοκρασίας για την εποχή. Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει πρόγνωση για βροχοπτώσεις, που είναι ασυνήθιστο για αυτήν την περίοδο του χρόνου.

    Πέρυσι βιώσαμε τον μακροβιότερο καύσωνα στη χώρα μας, με ανησυχητικές συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Οι θερμοκρασίες δεν έπεσαν κάτω από τους 30°C, και αυτό αποτελεί μια ανυπόφορη κατάσταση για τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι προβλέψεις για αύξηση των καύσωνων το καλοκαίρι είναι απερίσκεπτες; Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι οι μελέτες δείχνουν την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καυσούρων λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία που να μπορούν να προβλέψουν πόσο ζεστό θα είναι το καλοκαίρι μας με βάση τη θερμοκρασία του χειμώνα.

    Το πρόβλημα είναι ότι οι καύσωνες επηρεάζουν ιδιαίτερα τις αστικές περιοχές, όπου η θερμοκρασία παραμένει υψηλή ακόμα και τη νύχτα. Είναι απαραίτητο να αναλάβουμε δράση και να ενισχύσουμε τις πολιτικές μετριασμού των επιπτώσεων του θερμοκυκλώνα στις μεγάλες πόλεις. Η αύξηση αυτής της φαινόμενης προκαλεί αρνητικά οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους πληθυσμούς. Η εξάπλωση των αστικών κέντρων και η μείωση των χώρων πρασίνου ενισχύουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε και να εφαρμόσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις πόλεις, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Οι καύσωνες δεν αποτελούν απλώς μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και απαιτούν συντονισμένες πολιτικές δράσεις από όλους μας. Οι κίνδυνοι που συνεπάγεται η υπερθέρμανση των αστικών περιοχών αυξάνονται και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την υγεία, την ποιότητα ζωής και την ανθρωπιστική πτυχή της κοινωνίας μας. Ας μην αγνοούμε αυτήν την πρόκληση και ας αναλάβουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα