20 Μαΐου 2024

    Νέα εξέλιξη στην έναρξη των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

    Μετά από αρκετούς μήνες καθυστέρησης, ένα ακόμη εμπόδιο εμφανίζεται στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου μήτρας που προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Ο μήνας κλείνει και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των γυναικών για τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται οι προσκλήσεις συμμετοχής σε γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις.

    Η έναρξη του προγράμματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά από περίπου δύο εβδομάδες από την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους φορείς που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις. Οι πρώτες προσκλήσεις θα σταλούν σε γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών για τεστ ΠΑΠ, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι γυναίκες ηλικίας 30-65 ετών για το τεστ HPV DNA.

    Η καθυστέρηση στην έναρξη αυτού του προγράμματος προκαλεί ερωτηματικά για τους λόγους που καθυστερήθηκε τόσο πολύ. Όπως αναφέρεται, τεχνικά ζητήματα και αλλαγές στο πρωτόκολλο του screening αποτέλεσαν αιτία της καθυστέρησης. Ωστόσο, η έναρξη του προγράμματος τον Απρίλιο είναι θετική εξέλιξη, καθώς θα συμβάλει στην πρόληψη πολλών περιστατικών που μπορεί να οδηγούν σε καρκίνο τραχήλου μήτρας.

    Ωστόσο, η ερώτηση που προκύπτει είναι εάν αυτή η δράση θα ανανεωθεί ή εάν έχει έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Παρόλα αυτά, δεν περιλαμβάνονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση σημεία που είχαν εξαγγελθεί προφορικά, όπως η αυτοδειγματοληψία (self-sampling). Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, είχε αναφέρει πρόσφατα ότι το πρόβλημα με τις εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές θα λυθεί με τη συμμετοχή των κινητών ομάδων υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες θα παρέχουν μαζικά δειγματοληψίες. Επιπλέον, είχε αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί η αυτοδειγματοληψία (self-sampling), η οποία είναι επιτυχημένη σε άλλες χώρες.

    Η δράση αυτή απευθύνεται σε περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες με στόχο την πρόληψη ευρημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο τραχήλου μήτρας. Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή είναι η ηλικία από 21 έως 65 ετών, η κατοχή αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και η μη ύπαρξη ιστορικού καρκίνου του τραχήλου μήτρας. Με την έναρξη αυτού του προγράμματος, αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά η πρόληψη και η ανίχνευση αυτής της μορφής καρκίνου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα