19 Μαΐου 2024

    Πως να γίνετε επαγγελματίας pet keeper: Οδηγός για φροντίδα κατοικιδίων

    Ό,τι ξέρω, το έχω μάθει από τα σκυλιά και τις γάτες», θα έλεγε και η Νόρα Ρόμπερτς. Και είναι αλήθεια ότι η παρουσία των κατοικιδίων στη ζωή μας εμπλουτίζει τον κόσμο και το συναισθηματικό μας κόσμο. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τόσα πολλά ζώα στη ζωή μας, όπως ένας επαγγελματίας pet keeper. Ο pet keeper είναι αυτός που αναλαμβάνει τη φροντίδα και τη φύλαξη των κατοικιδίων ζώων άλλων ανθρώπων, όταν εμείς δεν μπορούμε. Είναι σαν το baby sitting, αλλά για τα κατοικίδια.

    Ειδικά μετά την πανδημία, η ζήτηση για επαγγελματίες pet keepers έχει αυξηθεί. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιδίων επιστρέφουν στις δουλειές τους και χρειάζονται κάποιον να φροντίσει τα αγαπημένα τους ζωάκια. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι φιλόζωοι ενδιαφέρονται να εργαστούν ως pet keepers, είτε μερικής απασχόλησης είτε πλήρους απασχόλησης. Η αγάπη για τα κατοικίδια όμως, δεν είναι αρκετή για να γίνετε pet keeper. Τι άλλο χρειάζεται; Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό;

    1. Πρέπει να μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να φροντίζετε ένα ζώο που δεν σας ανήκει. Κάθε κατοικίδιο έχει τον δικό του χαρακτήρα και μπορεί να έχει ειδικές ανάγκες. Είστε έτοιμοι να ανταποκριθείτε σε αυτές τις ανάγκες;

    2. Πρέπει να έχετε διαθέσιμο χρόνο. Ενώ η φύλαξη μωρών συνήθως απαιτεί μερικές ώρες, η φροντίδα ζώων μπορεί να απαιτήσει μέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Οι ιδιοκτήτες ζητούν συνήθως τη βοήθεια ενός pet keeper όταν απουσιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    3. Αποφασίστε αν θα πηγαίνετε στα σπίτια των ιδιοκτητών για να φροντίζετε τα ζώα ή αν θα τα φιλοξενείτε στο δικό σας σπίτι. Αν επιλέξετε το δεύτερο, βεβαιωθείτε ότι τα δικά σας κατοικίδια μπορούν να συνυπάρξουν με τα επισκέπτη ζώα ή ότι έχετε επαρκείς χώρους για να αποφύγετε τριβές και προβλήματα.

    4. Σκεφτείτε εκ των προτέρων αν θα αναλαμβάνετε κυρίως σκύλους, γάτες ή και τα δύο.

    5. Είστε εξοικειωμένοι με τη χορήγηση φαρμάκων και την εφαρμογή σαμαράκου σε σκύλους; Γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες υγιεινής; Έχετε προηγούμενη εμπειρία στην εκπαίδευση ατίθασων ή δυσκολών ζώων; Όλα αυτά είναι σημαντικά για να είστε άνετοι στη δουλειά σας.

    6. Ξεκινήστε προσφέροντας τις υπηρεσίες σας δωρεάν σε συγγενείς ή φίλους για μερικές φορές. Έτσι θα δείτε αν σας αρέσει πραγματικά και αν είστε ικανοί να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών και των ζώων.

    7. Δημιουργήστε το προσωπικό σας brand. Δημιουργήστε ένα προφίλ στα social media όπου θα μπορείτε να δείξετε την εμπειρία σας με τα ζώα μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα.

    8. Χρησιμοποιήστε ειδικές πλατφόρμες για pet keeping/pet sitting ώστε να συνδεθείτε με πιθανούς ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ζώων.

    9. Ενημερωθείτε για θέματα διατροφής, εκπαίδευσης και υγείας των ζώων. Η ανάγνωση του topetmou.gr είναι ένας καλός τρόπος να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.

    10. Κάντε κάτι για να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό. Επιλέξτε να παρακολουθήσετε μαθήματα για το pet sitting ή να αποκτήσετε σχετική πιστοποίηση. Γνωρίζετε τις βασικές αρχές εκπαίδευσης ή έχετε γνώσεις πρώτων βοηθειών για κατοικίδια ζώα.

    11. Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση. Αν αναλαμβάνετε να βγάζετε σε βόλτα σκύλους, πρέπει να είστε έτοιμοι για μεγάλου μεγέθους σκύλους ή ζώα με υψηλή ενεργητικότητα.

    12. Χρειάζεστε και κοινωνικές δεξιότητες όπως η συνέπεια, η ήπια διάθεση, η ψυχραιμία και η ενσυναίσθηση προς τα ζώα. Επίσης, πρέπει να είστε αξιόπιστοι και να εμπνέετε εμπιστοσύνη.

    13. Κάντε πάντα αναγνωριστικές ερωτήσεις στους ιδιοκτήτες των ζώων. Μάθετε τι επιτρέπεται στο ζώο να κάνει στο σπίτι τους ή τι μπορεί να φάει. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τα φόβους και τις καλές συνηθειες του ζώου.

    14. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, μην δείχνετε στενοχώρια όταν παραδίδετε ένα ζώο στον ιδιοκτήτη του. Πάντα θυμηθείτε ότι το ζώο είναι του άλλου και εσείς είστε επαγγελματίες.

    Αυτοί ήταν μερικοί από τους σημαντικούς παράγοντες για να γίνετε επαγγελματίας pet keeper. Αν σας αρέσει η επαφή με τα ζώα, αυτή η εργασία μπορεί να είναι ιδανική για εσάς. Είναι μια ευκαιρία να φροντίσετε και να αγαπήσετε ζώα, ενώ παράλληλα μπορείτε να κάνετε και ένα επάγγελμα.

    Share:

    Σχετικά Άρθρα