18 Μαΐου 2024

    Άσκηση για αδυνάτισμα: Περπάτημα ή τρέξιμο; Ποιο είναι καλύτερο;

    Άσκηση για αδυνάτισμα: Περπάτημα ή τρέξιμο; Ποιο είναι καλύτερο;
    Η εκτέλεση αερόβιας άσκησης είναι ουσιώδης για να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, αλλά κάποιες φορές αναρωτιόμαστε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για εμάς: το περπάτημα ή το τρέξιμο;

    Και τα δύο αυτά είναι μέρος της αερόβιας άσκησης, η οποία ενισχύει την καρδιαγγειακή μας ικανότητα και μας βοηθάει να χάσουμε τα περιττά κιλά. Τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο ενεργοποιούν τους μεγαλύτερους μυς του σώματος, αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και προκαλούν εφίδρωση.

    Για να καταφέρουμε να κάψουμε λίπος, το σώμα μας χρειάζεται αύξηση ροής οξυγόνου. Γι’ αυτό, η αερόβια άσκηση, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, είναι η ιδανική λύση για να χάσουμε βάρος.

    Η επιλογή μεταξύ περπατήματος και τρεξίματος εξαρτάται από τους προσωπικούς μας στόχους και τη γενικότερη κατάσταση υγείας μας. Αν θέλουμε να χάσουμε περισσότερες θερμίδες και να χάσουμε βάρος γρήγορα, το τρέξιμο είναι η καλύτερη επιλογή. Αν και το περπάτημα δεν καίει τόση πολλή ενέργεια, μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος στο μακροπρόθεσμο, χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις μας.

    Τώρα, ποιο είναι καλύτερο για εμάς;

    Αφενός, το περπάτημα είναι μια εύκολη δραστηριότητα που δεν απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα και δεν φορτώνει το μυοσκελετικό μας σύστημα. Είναι ιδανικό για αρχάριους που ξεκινούν την προσπάθεια να χάσουν κιλά. Αντίθετα, το τρέξιμο απαιτεί μεγαλύτερη ένταση και καίει περίπου 40% περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα για την ίδια απόσταση. Για να καίτε παραπάνω θερμίδες κατά το τρέξιμο, πρέπει να διατηρήσετε έναν υψηλό ρυθμό, περίπου 80% ή 90% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις κάθε φορά. Απλώς προσαρμόστε την ένταση του τρεξίματος στη διαδρομή σας και δώστε στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει.

    Το περπάτημα έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πιο φιλικό για το σώμα και ευκολότερο να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα μας. Μπορούμε να το κάνουμε σχεδόν παντού και σε πολλές μικρές περιόδους της ημέρας.

    Ο ιδανικός συνδυασμός περπατήματος και τρεξίματος μπορεί να μας φέρει περισσότερα οφέλη. Διάφορα περπάτημα σε συνδυασμό με περιοδικά διαστήματα τρεξίματος μπορούν να αυξήσουν την καύση θερμίδων. Εάν το τρέξιμο φαίνεται δύσκολο, μπορούμε να ξεκινήσουμε με το περπάτημα και σταδιακά να αυξήσουμε το ρυθμό μας μέχρι να φτάσουμε στο τρέξιμο.

    Επομένως, η επιλογή ανάμεσα σε περπάτημα και τρέξιμο εξαρτάται από τους προσωπικούς μας στόχους και προτιμήσεις. Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε συνεπείς και να απολαμβάνουμε την άσκηση που κάνουμε, καθώς αυτό είναι το κλειδί για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που θέλουμε.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα