17 Μαΐου 2024

    Έντερο: 5 προειδοποιητικά σημάδια ότι δεν λειτουργεί σωστά

    Η επιστήμη αποκαλεί το συνόλο των βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο μας “εντερικό μικροβίωμα”. Αυτά τα μικρόβια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας, καθώς τα “καλά” βακτήρια καταπολεμούν τα “κακά”, εμποδίζοντάς τα να αυξηθούν υπερβολικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα κακά βακτήρια κυριαρχούν, δημιουργώντας προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου.

    Οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά με το έντερό μας είναι σημαντικές και πρέπει να τις προσέξουμε. Ας δούμε λοιπόν πέντε προειδοποιητικά σημάδια που μας δείχνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά:

    1. Στομαχική δυσφορία: Αερια, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα και κοιλιακά άλγη είναι συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), μια κοινή πάθηση. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί και να παρατηρούμε τα συμπτώματα αυτά.

    2. Εντερικοί ήχοι: Αν παρατηρείτε συχνά γουργούρισμα στο στομάχι σας, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν είναι σωστό με τη λειτουργία του εντέρου σας. Οι δυνατοί ή απότομοι ήχοι μπορεί να υποδεικνύουν διαταραχή, δυσανεξία ή δυσπεψία.

    3. Κόπωση: Όταν τα επίπεδα των καλών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα είναι χαμηλά, μπορεί να αισθάνεστε κόπωση και νωθρότητα. Μια μελέτη δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχουν επίσης σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

    4. Δυσάρεστη αναπνοή: Όταν τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος είναι εκτός ισορροπίας, μπορεί να εμφανιστεί μια μεταλλική γεύση στο στόμα και δυσάρεστη αναπνοή, παρά την καλή στοματική υγιεινή.

    5. Αλλαγές στη διάθεση: Η εντερική υγεία μας συνδέεται με το νευρικό μας σύστημα και την ψυχολογία μας. Μεγάλες αλλαγές στο εντερικό νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή μας. Αυτό εξηγεί γιατί άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

    Είναι σημαντικό να δίνουμε προσοχή στον εντερικό μας υγιεινό και να είμαστε ευαισθητοποιημένοι για τα προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Η σωστή λειτουργία του εντέρου μας είναι απαραίτητη για την καλή μας υγεία και ευημερία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα