18 Μαΐου 2024

    Έξι υπερτροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

    Με την έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την άμυνα του οργανισμού απέναντι στους εξωτερικούς εισβολείς, γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μέτρα για να είναι δυνατό και να λειτουργεί σωστά. Μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της σωστής διατροφής και της κατανάλωσης ορισμένων υπερτροφών.

    1. Φρούτα και λαχανικά

    Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όλα απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Οι πράσινοι φυλλώδεις λαχανικά όπως το λάχανο, το σπανάκι και η ρόκα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βήτα-καροτίνη, το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη B9, και οι βιταμίνες C και Κ, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

    2. Προβιοτικά

    Τα προβιοτικά όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο, περιέχουν “καλά” βακτήρια που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου μας. Αυτές οι ωφέλιμες βακτηρίδια ενισχύουν την εντερική επένδυση και παράγουν θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

    3. Εσπεριδοειδή

    Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

    4. Μούρα

    Τα μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα σμέουρα, περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα μας από βλαβερά μόρια. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες που υποστηρίζουν τα “καλά” βακτήρια στο γαστρεντερικό μας σύστημα.

    5. Άπαχη πρωτεΐνη

    Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τον ενισχυμένο ανοσοποιητικό μας οργανισμό. Προτιμήστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως τόφου, φασόλια, φακές, κοτόπουλο, γαλοπούλα και ορισμένα ψάρια.

    6. Πράσινο τσάι

    Το πράσινο τσάι διαθέτει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης, που βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα μας.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα