19 Μαΐου 2024

    Αντιγριπικός εμβολιασμός: Το εμβόλιο πλέον χωρίς συνταγή στα φαρμακεία

    Σημαντική αλλαγή στον τρόπο που μπορούν οι πολίτες να προστατευθούν από τη γρίπη, με απόφαση που τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Από τώρα και στο εξής, ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να γίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, απευθείας στα φαρμακεία. Αυτή η αλλαγή αφορά τα συμβατικά εμβόλια και όχι τα νέου τύπου εμβόλια που κυκλοφορούν για πρώτη φορά εφέτος στη χώρα μας και απευθύνονται στα άτομα άνω των 65 ετών.

    Η δυνατότητα αυτή γίνεται πλέον πραγματικότητα, καθώς άνοιξε η δυνατότητα διασύνδεσης των φαρμακείων με την πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμού. Με αυτόν τον τρόπο, τα φαρμακεία μπορούν να διενεργούν και να καταχωρούν στο εμβολιαστικό μητρώο τον αντιγριπικό εμβολιασμό για τους ενήλικες δικαιούχους, χωρίς την ανάγκη για ιατρική συνταγή. Έτσι, όλοι οι ενήλικες δικαιούχοι μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν στο φαρμακείο, μετά από ταυτοποίησή τους μέσω του ΑΜΚΑ τους.

    Ωστόσο, να σημειωθεί ότι για να λάβουν τα νέα εμβόλια χρειάζεται συνταγογράφηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εμβολιαστικής περιόδου. Τα νέα εμβόλια είναι δύο ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια (QIV-HD και aQIV) με υψηλή ανοσογονικότητα και απευθύνονται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ) επισημαίνουν πως, παρότι προτιμούνται τα νέα εμβόλια για τα άτομα άνω των 65 ετών, στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν πρέπει να καθυστερεί και συνιστάται να διενεργείται με οποιοδήποτε εμβόλιο.

    Συγκεκριμένα, για το 2021, κυκλοφορούν στην αγορά έξι αντιγριπικά εμβόλια. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατά προτεραιότητα σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και σε παιδιά από τους 6 μήνες και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

    Στη λίστα με τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης περιλαμβάνονται επίσης επαγγελματίες υγείας, έγκυες γυναίκες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, φροντιστές ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, κλειστοί πληθυσμοί (όπως οι διαμένοντες σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή Χρονιως Πασχόντων), αστέγοι και άλλες ομάδες. Είναι σημαντικό ο εμβολιασμός να γίνεται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της γρίπης, δεδομένου ότι απαιτείται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Συνίσταται, λοιπόν, ο εμβολιασμός να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα, δηλαδή στα μέσα και μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα