17 Μαΐου 2024

    Γενική αναισθησία: Συνιστάται μέτρο στην επιλογή της κατά τη διάρκεια της κύησης

    Η επίδραση της γενικής αναισθησίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη νευροαναπτυξιακή εξέλιξη του εμβρύου αποτελεί πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Anesthesia. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν προγεννητικά σε αναισθησία για μια χειρουργική επέμβαση της μητέρας τους είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διάταραξη συμπεριφοράς όπως ελλειμματική προσοχή, υπερκινητικότητα, αναπτυξιακές διαταραχές λόγου, ομιλίας και φάσματος αυτισμού. Ο κίνδυνος αυτός ήταν υψηλότερος όταν η έκθεση στη γενική αναισθησία συνέβαινε στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κύησης.

    Παρόλο που υπάρχουν περιορισμένες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ προγεννητικής έκθεσης σε γενική αναισθησία και επακόλουθων νευροαναπτυξιακών διαταραχών, η παρούσα έρευνα προσφέρει σημαντική επιπλέον πληροφόρηση. Επιπλέον, τα φάρμακα γενικής αναισθησίας διασχίζουν τον πλακούντα, κάνοντας ακόμα πιο σημαντική την προσοχή που πρέπει να δοθεί σε αυτή την έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Ωστόσο, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες για την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Η απόφυγη απαραίτητων επεμβάσεων μπορεί να έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις για τις μητέρες και τα παιδιά τους.

    Υπό αυτό το πρίσμα, οι ευρήματα αυτής της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση του κινδύνου που συνδέεται με τη χειρουργική επέμβαση σε έγκυες γυναίκες, ειδικά όταν υπάρχει εναλλακτική θεραπεία. Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστεί η έρευνα για την ανάπτυξη πιο ασφαλών αναισθητικών φαρμάκων και τεχνικών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα