19 Μαΐου 2024

    Γιατί στην Αμερική επικράτησαν τα μουράτα φορτηγά;

    Πολλοί αναρωτιούνται γιατί τα φορτηγά στην Αμερική έχουν διαφορετικό σχεδιασμό από αυτόν που συναντάμε στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαφορές στη σχεδίαση των φορτηγών μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Στην Ευρώπη, κυριαρχούν τα “cabover” φορτηγά, με επίπεδη πρόσοψη και την καμπίνα πάνω από τον κινητήρα. Αντίθετα, στην Αμερική, τα φορτηγά ακολουθούν τον σχεδιασμό “long-nose”, όπου η πρόσοψη προεκτείνεται προς τα εμπρός για να χωρέσει τον κινητήρα.

    Οι δύο αυτές σχολές σχεδιασμού φορτηγών προέκυψαν πολλές δεκαετίες πριν και ακολουθούσαν την ίδια φιλοσοφία. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, οι νόμοι περιορισμού μήκους των φορτηγών αλλάχθηκαν στις ΗΠΑ, επιτρέποντας την αύξηση μόνο του ρυμουλκού και όχι του φορτηγού. Αυτή η αλλαγή έδωσε τη δυνατότητα στους σχεδιαστές να επιστρέψουν στον “long-nose” σχεδιασμό των φορτηγών στην Αμερική.

    Το πλεονέκτημα των φορτηγών που επικράτησαν στην Αμερική είναι ο ευρύχωρος εσωτερικός χώρος της καμπίνας, που προσφέρει άνεση και απουσία κραδασμών. Επιπλέον, η πρόσβαση στην καμπίνα είναι ευκολότερη λόγω του μικρότερου συνολικού μήκους του φορτηγού. Τέλος, αυτά τα φορτηγά μπορούν να αναπτύξουν υψηλότερες ταχύτητες, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 130 χλμ/ώρα σε σύγκριση με τα 90 χλμ/ώρα των “cabover”.

    Ωστόσο, αυτού του είδους τα φορτηγά υστερούν σε ευκινησία, κάτι που είναι σημαντικό σε στενούς και απαιτητικούς δρόμους στην Ευρώπη.

    Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο που εξηγεί τη φιλοσοφία των φορτηγών:

    Διαβάστε επίσης:

    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις στο newsauto.

    Πηγή: NewsAuto.gr

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα