19 Μαΐου 2024

    «Δολοφόνος» η ατμοσφαιρική ρύπανση: Σκοτώνει 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

    Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ανθρώπων πεθαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς αυτή έχει καταντήσει να είναι ένας “δολοφόνος” για την υγεία μας, αναφέρει μια νέα έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό “The Lancet Planetary Health”. Οι ανατολικές χώρες της Ασίας είναι οι πιο πληγείσες από αυτό το πρόβλημα, ενώ η Ευρώπη δεν παραμένει ασύγκριτα πίσω, καταγράφοντας το 12% των θανάτων που σχετίζονται με την ρύπανση.

    Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία εστίασε στα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και τη σχέση τους με τη θνησιμότητα σε πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών έως το 2019. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά, καθώς ακόμη και η έκθεση για μικρό χρονικό διάστημα – ακόμη και για λίγες ώρες ή λίγες ημέρες – μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους ετησίως παγκοσμίως. Περίπου το 20% αυτών των θανάτων συμβαίνει σε αστικές περιοχές.

    Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της θνησιμότητας, η Ασία καταλαμβάνει περίπου το 65,2% των θανάτων παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Αφρική με 17%, την Ευρώπη με 12,1%, την Αμερική με 5,6% και την Ωκεανία με 0,1%. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιβάρυνση εντοπίζεται στις πολυπληθείς περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των θανάτων που αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αυστραλία, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 0,54% το 2000 σε 0,76% το 2019, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη επανάληψη και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το 2019.

    Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να αποτελεί θανατηφόρο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Επείγει η λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και μείωσης της ρύπανσης, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μόνο με την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή όλων, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα υγιές και αειφόρο μέλλον για όλους μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα